Erişilebilirlik

Türkiye İkinci Konferansa Hazırlanıyor


Irak’ta terör ve şiddetin durması için Bağdat’ta ilk kez yapılan uluslararası güvenlik konferansı, Ankara’da bu hafta gündemin öncelikli maddesini oluşturuyor.

Ankara’ya dönen Dışişleri ekibi, Kürt gruplar başta olmak üzere Amerika ve diğer ülkelerle yapılan ikili görüşmeler hakkında devletin tüm birimlerine brifing verecek. Bu brifinglerin ardından Irak için İstanbul’da yapılması ve bakanlar düzeyinde olması öngörülen uluslararası toplantı için hazırlıklar başlatılacak.

Bağdat’ta terör ve şiddetin durmaması halinde bölgenin tümünün terör tehdidinden kurtulamayacağını belirtip, uluslararası kamuoyuna Irak için ortak hareket çağrısı yapan Irak Başbakanı Nuri-El Maliki’ye Ankara’nın toplantıda olumlu yanıt verdiği belirtiliyor.

Maliki’nin bu çağrısına, küçük bir ayrımcılığın bile Irak’ı paramparça edeceği, bununla da kalmayıp bölgede iç savaşı tetikleyeceği mesajı veren Ankara’nın, toplantıda, daha nüfus sayımının bile gerçekleştirilemediği Kerkük’te yıl sonunda yapılması öngörülen referandumun ertelenmesi için Amerika’dan aktif rol oynamasını istediği dile getiriliyor.

Bağdat’taki toplantıda Türkiye’yi temsil ettikten sonra Ankara’ya dönen Irak özel temsilcisi büyükelçi Oğuz Çelikkol ve ekibi, toplantıyla ilgili ilk kayıtlarını Dışişleri yönetimi ile paylaştı. Bağdat'ta Kürt gruplara da, Ankara’nın gerçekte Irak’a bir sınırötesi operasyonu bölgenin huzurunu düşünerek, yapmak istemediği ancak Kürt liderlerin Türkiye’yi rencide edici tavırlarını sürdürmeleri durumunda böyle bir operasyonun gündeme gelmesi için koşulların hemen oluşabileceği şeklinde mesaj verdiği belirtiliyor.

Ankara, Kerkük’e ilişkin tüm kaygılarını Bağdat’ta gündeme getirdi. Böylelikle Ankara, Irak Anayasası gereğince yıl sonunda Kerkük’te yapılması öngörülen referandumun gerçekleşmesi durumunda Irak’taki kaosun daha da artacağına olan inancını Irak’a komşu ülkelerin yanısıra Amerika’nın da gündemine doğrudan taşımış oldu.

Kerük’te nüfus sayımının bile yapılamadığını hatırlatarak, Ankara’nın Amerika’dan Kerkük konusunda daha hassas davranmasını beklediği görüşünü dile getiren Çelikkol’un, Irak’taki gelişmelerin sürekli ve yeniden değerlendirildiği yanıtını aldığı bilgisi de, Ankara’nın Kerkük’le ilgili Amerika ile yeni değerlendirmeler yapacağını ortaya koyuyor.

Büyükelçi Çelikkol ve ekibi, Bağdat’ta PKK kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılmasının, Ankara için öncelikli konu olduğu mesajı verdiği sırada, Amerika’nın PKK Özel Temsilcisi Orgeneral Joseph Ralston ile Türkiye’nin terörle mücadele özel temsilcisi Orgeneal Edip Başer İstanbul’da biraraya gelmişti.

Bu görüşmede özellikle ele alınan Kuzey Irak’taki Mahmur Kampı’nın boşaltılması konusunun Nisan’da İstanbul’da yapılması öngörülen Irak toplantısının da gündeminde olacağı belirtiliyor. İstanbul toplantısı için Ankara’nın hazırlıkları ay boyunca sürecek.

XS
SM
MD
LG