Erişilebilirlik

Bağdat'taki Toplantıda ’Aktif Diplomasi’


Irak’a komşu ülkeler ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi Bağdat’ta ilk kez Irak’ı konuşmak için biraraya geliyor. Amerika’nın İran ve Suriye ile aynı masaya oturacağı, Türkiye’nin Kürt yönetimi ile yakın temas kuracağı cumartesi günkü toplantı için son hazırlıklar yapıldı. Yüksek seviyeli memurlar düzeyindeki toplantıda Türkiye’yi Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol temsil edecek. Irak’la ilgili bir sonraki toplantının Kahire’de komşu ülkeler çerçevesinde, dışişleri bakanları düzeyindeki başka bir toplantının ise İstanbul’da toplanması bekleniyor. İstanbul’daki buluşmada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin yanısıra G-8 ülkelerinin temsilcileri de yeralacak.

Bağdat’taki Irak konulu uluslararası toplantı Irak için ‘aktif diplomasi’ yürütmeye çalışan Ankara için özel önem taşıyor. Ankara’nın toplantıda aynı masa etrafında buluşacak Amerika, Suriye ve İran’a, Irak’ın geleceği için ortak hareket edilmesi telkininde bulunacağı, Kuzey Iraklı Kürt yöneticilere de Türkiye’yi rencide edici açıklamalardan kaçınılması mesajı vereceği belirtiliyor.

Bağdat’taki toplantıda Türkiye’yi temsil edecek Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol’un heyetinde yardımcısı Murat Özçelik’in yanısıra ilgili meslek memurları da yer alıyor.

Toplantıda katılımcıların gündemine Ankara’nın Kerkük’te demografik yapının Kürt nüfusu lehine değiştirildiğine ilişkin iddialarını ‘kanıtlı’ dosyalarla ortaya koyması beklenen Çelikkol ve ekibinin, PKK terörü konusunda Türkiye’de yaşanan sıkıntılara da dikkat çekeceği söyleniyor.

Ankara’daki diplomatik kaynaklara göre, Çelikkol ve ekibi Kuzey Irak’lı Kürt gupların PKK’ya verdiği desteği özel bilgi ve fotoğraflarla toplantının gündemine getirmeye çalışacak. Bu kapsamda, komşu ülkelerin ve Amerika’nın Kürt yönetimine daha çok baskıda bulunmasını isteyen Ankara, terörle mücadele konusunda toplantıda ortak bir eylem planı da oluşturmaya çalışacak.

Ankara’da hükümet ile asker arasında sert tartışmalara yol açan Kürt gruplarla diyalog kanalının kurulup kurulmamasına ilişkin değerlendirmelere de, Dışişleri Bakanlığı’nda son şekli verildi. Türkiye’nin Irak’ta kaos ve gerilim ortamının başladığı günden beri tüm gruplarla yakın diyalog kurduğunu belirten bakanlık yetkilileri, Kürt yönetimi ile özel bir pazarlığın yapılmayacağını ancak onlarla diyalog kurularak Irak’ın toprak bütünlüğü için ortak bir çalışma yapılmak istendiğini belirtiyor.

Ankara, Türkiye’nin ‘bağımsız Kürdistan’ fikrine alışmasını isteyerek sert eleştirilerin hedefi olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’ye de kişisel mesajlar verecek. Barzani’nin vakit kaybetmeksizin Türkiye’yi rencide eden üslubundan vazgeçmesini isteyen Ankara, Türk- Irak işbirliğini neredeyse Barzani’nin bu isteği yerine getirmesine bağlıyor. Irak için uluslararası trafik Bağdat’taki toplantıyla bitmeyecek. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Bağdat’taki toplantının ardından sadece komşu ülkelerin katılımıyla Kahire’de yeni bir toplantının yapılabileceğini açıkladı. Bu toplantının ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin planlamanın sürdüğünü söyleyen Bilman, Kahire’deki toplantının ardından İstanbul’da da Irak konulu yeni bir toplantının yapılması konusunda uluslararası düzeyde görüş birliği oluşturulduğunu anlattı. İstanbul’daki toplantının konukları arasında Irak’a komşu ülkelerin yanısıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve G-8 ülkelerinin temsilcileri de yer alacak.

XS
SM
MD
LG