Erişilebilirlik

Kongredeki Dink Tasarısı Ertelendi


ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda dün oylanması beklenen tasarı, Cumhuriyetçi Partili Senatör Richard Lugar’ın itirazı üzerine ertelendi. Tasarının bu şekliyle geçmemesi için Bush yönetiminin baskı yaptığı bildiriliyor.

Bağlayıcı olmayan tasarıda, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi kınanıyor ve Türk Ceza Kanunu’nun 301’nci maddesinin kaldırılması çağrısında bulunuluyor. Ancak, tasarıda Ermeni soykırımı iddialarına atıfta bulunulması, Ankara’nın tepkisini çekmişti.

Tasarının, komisyonun bir sonraki toplantısında ele alınması bekleniyor. Bu süre zarfında, Komisyon üyeleri ortak bir metin üzerinde anlaşmaya çalışacak. Amerika’daki Ermeni lobileri, tasarıda “soykırım” ifadesinin kullanılması için yoğun çaba harcıyor.

Benzer tasarıların Temsilciler Meclisi’ne de sunulduğu bildiriliyor. Temsilciler Meclisi’ne sunulan tasarıların biri “soykırım” ifadesini kullanıyor; diğeri kullanmıyor.

Bu arada, bunlardan ayrı olarak, Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarı, halen Dışişleri Komisyonunda görüşülmeyi bekliyor.

XS
SM
MD
LG