Erişilebilirlik

ABD Büyük Farkla Önde


Avrupa Ticaret Odaları Derneği, 8-9 Mart’ta Brüksel’de devlet ve hükümet başkanları düzeyinde gerçekleştirilecek olan Avrupa Birliği Zirvesi öncesinde ekonomik öneriler içeren bir rapor yayımladı. Raporun dikkat çeken en önemli unsurlarını ise Avrupa Birliği ekonomisiyle Amerikan ekonomisi arasındaki karşılaştırmalar oluşturuyor. Avrupa Birliği’nin ekonomik anlamda yanlış yolda olduğuna ve küresel rakiplerine karşı kan kaybettiğine dikkat çeken rapor savunduğu tezleri verilerle destekliyor.

Rapora göre Avrupa Birliği’nde 2006’da kişi başına düşen Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla düzeyi, ABD’nin 21 yıl önce ulaştığı seviyede. ABD’nin 1978’de ulaştığı istihdam ve Ar-Ge düzeylerine ise Avrupa Birliği ancak geçen sene ulaşabildi. Üretkenlik karşılaştırmasında da Avrupa Birliği, ABD’yi, 27 yıl geriden izliyor. Avrupa Birliği’nin , ABD’yi çalışan başına verimlilikte 17 yıl, saat başına verimlilikte 8 yıl ve kişi başına internet kullanımında 4 yıl geriden izlediği de çalışmanın bulguları arasında yer alıyor.

ABD’nin 2006’da yüzde 3.3, Avrupa Birliği’nin ise yüzde 2.9’luk bir büyüme gerçekleştirdiğine dikkat çeken çalışma Brüksel’in Washington’dan yüzde 1 daha fazla bir büyüme kaydetmesi halinde Avrupa Birliği’nin ABD’yi 2045 civarında yakalayabileceğinin altını çiziyor. Aradaki açığın daha yakın bir tarihte, mesela 2010’da kapatılabilmesi ise şu aşamada Avrupa Birliği açısından bir rüya olmanın ötesine geçemiyor. Bu rüyanın gerçeğe dönüşebilmesi için Avrupa Birliği’nin yılda yüzde 8.2’lik bir gelir artışı, yüzde 2.3’lük bir istihdam artışı, üretimde yüzde 6.2’lik bir artış, kişi başına düşen Ar-Ge yatırımında yüzde 13.7’lik artış düzeyini tutturması gerekiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin de üyesi olduğu ve çatısı altında 18 milyon işletmeyi bulunduran Eurochambers, süreci tersine çevirip ABD’yi yakalayabilmek için bazı önerilerde de bulunuyor. Avrupa Birliği liderlerine yönelik öneriler arasında ülkelerin kendi şirketlerine korumacılık uygulamaktan vazgeçmesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü MIT’ye rakip olacak Avrupa Teknoloji Enstitüsü’nün bir an önce hayata geçirilmesi yer alıyor. Avrupa sosyal modelinde reform yapılması, bürokrasinin azaltılması, küresel ısınmayla mücadele için enerjide bağlayıcı hedefler konulmaması ve işleyen iç pazara zarar verilmemesi de diğer önemli önerileri oluşturuyor.

XS
SM
MD
LG