Erişilebilirlik

Scooter Libby Suçlu Bulundu


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in baş danışmanı, gizli ajanın adını sızdırma davasında suçlu bulundu.

Lewis “Scooter” Libby, CIA’de görevli gizli ajan Valerie Plame’in kimliğinin açıklanmasıyla ilgili soruşturmada, hem jüri hem de federal savcılara yalan söylemekle suçlanıyordu. Plame, Bush yönetiminin Irak’a askeri müdahale gerekçelerini açıkça eleştiren eski diplomat Joseph Wilson’un eşi.

Jüri, yalan ifade verme ve adaleti engellemekle ilgili beş suçlamadan dördünün doğru olduğuna karar verdi. 56 yaşındaki Libby, 30 yıla kadar hapis ve bir milyon Dolar para cezasına çarptırılabilecek.

Mahkeme verilecek cezayı 5 Haziran’da açıklayacak. Bu arada Libby’nin avukatları erteleme istedi.

Beyaz Saray sözcüsü Başkan Bush’un karara saygı duyduğunu, ancak Libby ve ailesi için üzüldüğünü açıkladı. Başkan Yardımcısı Dick Cheney ise, karardan hayal kırıklığı duyduğunu ifade etti ve Libby’nin avukatları yeni bir yargılama isteyeceği için, daha fazla yorum yapmayacağını bildirdi.

Senato Demokrat Parti Çoğunluk Grubu Başkanı Harry Reid, Irak savaşından önceki istihbaratı tahrif edip, savaşa karşı çıkanları küçük düşürme faaliyetlerinden ötürü, Bush yönetiminden bir kişinin sorumlu tutulmasını, memnuniyetle karşıladığını belirtti.

XS
SM
MD
LG