Erişilebilirlik

İran'ın Nükleer Programı Tartışılıyor


Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Almanya, İran’a uygulanması öngörülen yeni yaptırımlar üzerinde uzlaşmaya çalışıyor.

New York’ta dün yapılan toplantıdan sonra Rusya’nın Birleşmiş Milletler Temsilcisi Vitaly Çurkin, hazırlanacak olan tasarının bu ay içinde benimsenme ihtimalinin bulunduğunu söyledi. Çurkin ile Çin temsilcisi, benimsenecek yeni yaptırımlara uyması için İran’a 60 günlük süre tanınması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı.

Nükleer faaliyetlerini durdurmamakta direnen İran’a Aralık ayında kabul edilenlere ek olarak yeni yaptırımlar hazırlanıyor. Cumartesi günü yapılan ilk toplantıda anlaşmaya varılamadığı bildirilmişti.

Öte yandan Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın nükleer programını görüşmek üzere dün Viyana’da toplandı.

Daire Başkanı Muhammed El Baradey,Tahran’ın denetçilerle işbirliğini reddetmesi yüzünden, bu ülkede nükleer silah üretilip üretilmediğini belirleyemez hale getirdiğini söyledi.

El Baradey toplantıyı açarken yaptığı konuşmada,Tahran işbirliğini kabul etmediği sürece uluslararası topluluğun kaygı duymaya devam edeceğini belirtti.

Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ndeki İran Temsilcisi Ali Aşgar Sultaniye, Baradey’e yanıt vererek, inkar edilemez bir hak olduğunu iddia ettiği uranyum zenginleştirmeden, ülkesinin vazgeçmeyeceğini söyledi.

Toplantıda, Güvenlik Konseyi’nin taleplerini yerine getirmediği için İran’a yönelik 20’den fazla teknik yardım projesini durdurma kararı alınması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG