Erişilebilirlik

Enerji Alanında Kararı AB Liderleri Verecek


Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları son dönemde gündemin ilk sıralarına oturan enerji konusunda ortak bir yaklaşım üzerinde anlaşamadılar. 8-9 Mart’ta Brüksel’de yapılacak olan Avrupa Birliği Zirvesi’nin de ana konusunu oluşturan enerji politikası ve küresel ısınma konusunda Almanya’nın getirdiği öneriler tam anlamıyla kabul görmedi.

Uzlaşmaya varılamamasının ana nedenlerinden birini Fransa’nın, yenilenebilir enerji konusundaki bağlayıcı kurallara karşı çıkması oluşturuyor. Fransa, yenilenebilir enerjiyle ilgili bağlayıcı hedef getirilmesini ulusal enerji stratejilerine karşı buluyor. Paris bu konuda yeni formülasyona gidilmesinden yana tavır koyuyor. AB Komisyonu, sera etkisine neden olan gazların salımının, 1990 yılı verileri temel alınarak 2020 yılına kadar en az yüzde 20 oranında düşürülmesi hedefinin tüm üye ülkeler için bağlayıcı olmasını önermişti. Bir başka öneri de 2020 yılına kadar Birlik üyelerinin toplam enerji kaynaklarının yüzde 20’sinin yenilenebilir enerji niteliğinde olmasıydı.

Aslında bakanların bu konuda uzlaşıya varamaması sürpriz olmadı. Avrupa Birliği Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier daha toplantı öncesinde yaptığı açıklamada pek çok konuda görüşlerin yakınlaşacağını ancak daha önce belirlenen ve 2020 yılına kadar enerji ve sera gazı salınımıyla ilgili yüzde 20 seviyesinin tutturulmasına yönelik bağlayıcı hedeflerin zirvede tartışılması gerektiğini düşündüğünü söylemişti.

Enerji konusunda topu liderlere atan Avrupa Birliği, Ortadoğu konusundaki geleneksel yaklaşımını korudu. İsrail'in tanınması, şiddetten vazgeçilmesi ve daha önce imzalanan anlaşmalara bağlı kalınması şartları tekrarlandı. Gündemin bir diğer maddesi olan Özbekistan konusunda ise silah ambargosu ve üst düzey yetkililere seyahat yasağı yaptırımlarının mayısta gözden geçirilmesi kararlaştırıldı. Darfur’da yaşanan olayların aldığı boyuttan duyulan endişenin altını da çizen Avrupa Birliği, özellikle insani yardım görevlilerine yönelik saldırıları kınadı.

Birlik dışişleri bakanları Abhazya’da gerçekleştirilen seçimlere de değindi. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada bu seçimlerin sonuçlarının tanınmadığı belirtilirken Gürcistan’ın toprak bütünlüğüne tam destek verildiği vurgulandı.

XS
SM
MD
LG