Erişilebilirlik

ABD Maliye Bakanı: 'Ekonomiye Güveniyorum'


Maliye Bakanı Henry Paulson Amerikan ekonomisine güven duyduğunu söyledi. Bakan ayrıca Amerika’nın Çin’i, ekonomik bir düşman olarak görmemesi gerektiğini kaydetti.

Bakanın bir televizyon programında dile getirdiği bu görüşler, Çin piyasalarının güvenirliği ile Amerikan ekonomisinin durumu konusundaki kaygılar yüzünden dünya borsalarında yaşanan büyük düşüşleri izliyor.

Maliye bakanı Çin’le ilişkilerin çok yönlü olduğuna işaret ederek, bu nedenle Çin’i ekonomik bir düşman haline getirmemek gerektiğini bildirdi.

Bakan Amerikan piyasaları rekabetçi olup büyümeye devam ederse, yabancıların da yatırım yapacaklarını kaydetti.

Temsilciler Meclisi’nin ekonomik işlerden sorumlu komisyonunun Demokrat partili Başkanı Charles Rangel Amerikan borsalarında geçen hafta kaydedilen düşüşün, geçici bir aksama olmasını diledi. Rangel borsaların düzelmesinden memnuniyet duyacağını kaydetti. Ancak, bu nüfuzlu Kongre üyesi borsalardaki düşüşün çok daha büyük bir sorunun belirtisi olmasından kaygı duyduğunu da kaydetti. Charles Rangel bir televizyon kanalındaki konuşmasında şunları söyledi.

"Bu düşüş Amerika gibi büyük bir ülkenin, zayıf noktasını, yabancı hükümetlere trilyonlarca dolar borçlu olduğu zaman, onların eğer isterlerse piyasalarımızla nasıl oynayabileceklerini gösterdi."

Birkaç gün önce de Demokrat partili Senatör Hillary Clinton aynı yönde konuşmuştu. Senatör Clinton kısmen Çin borsalarındaki düşüşün etkisiyle Amerikan borsalarının karşılaştığı sorunların, ülke ekonomisinin üstün durumunun kaybedilmesinin bir işareti olduğunu söylemişti.

Çin’le Japonya, Amerika’nın toplam bir milyar kadar borçlu olduğu iki ülke.

Maliye Bakanı Henry Paulson ise dün katıldığı bir televizyon programında öteki ülkelerin Amerikan ekonomisine duyduğu ilgiyi, “sağlıklı” gördüğünü söyledi. Paulson özel teşebbüste yatırım bankacısı olarak çalışmasının verdiği deneyimle konuştuğunu kaydederek, bir şirketin sermaye çekebilmesinin daima iyi bir belirti olarak kabul edildiğini söyledi.

"Amerikan hazine bonolarına olan talebe baktığım zaman, dünyanın dört köşesinden gerek hükümet gerekse özel teşebbüs talebinin yüksekliğinden, çok büyük memnuniyet duyuyorum."

Maliye bakanı, eski Merkez Bankası Başkanı Alan Greenspan’in bir süre önce ifade ettiği, Amerikan ekonomisinde durgunluk olabileceği yolundaki görüşüne de katılmadığını belirtti.

"Kimsenin elinde bakıp geleceği okuyabildiği kristal küre yok. Ekonomide bir yavaşlama her zaman mümkündür. Böyle bir ihtimal her zaman olmakla birlikte, ben durumu böyle görmüyorum. Amerikan ekonomisinin sağlıklı olduğuna inanıyorum."

Bakan Ekonominin bazı güçlü yanlarına da işaret ederek, ihracatın ve tüketici harcamalarının yüksek olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Henry Paulson bu hafta çıkacağı Çin ziyaret çerçevesinde, Şanghai’da finans piyasalarında reform konusunda bir konuşma yapacak.
XS
SM
MD
LG