Erişilebilirlik

ABD'nin Irak Konferansı Hazırlığı


Amerika'nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, 10 Mart'ta Bağdat'ta yapılacak Irak konferansı sırasında İran'ın Amerika'yla doğrudan görüşmek isteyeceği yolunda belirtiler bulunduğunu söyledi.

Büyükelçiler düzeyindeki konferansta Amerika'yı temsil edecek olan Halilzad, İran'ın ABD'yle Irak konusunda diyalog kurmak istediğini gösteren bazı işaretler aldıklarını bildirdi.

CNN televizyonunun bir programında konuşan Halilzad, konferans konusunda henüz Washington'dan bir talimat almadığını söyledi. Yakında görevden ayrılacak olan Büyükelçi, İranlı yetkililerle bir temasın mümkün olabileceğini belirtti. Konferansın, Irak'ın komşusu olan ülkelerin Irak'ta daha fazla kan dökülmesini önlemeye ne şekilde yardımcı olabileceklerini görüşmek amacıyla düzenlendiğini söyleyen Halilzad, Amerika'nın şu anda İran'la ikili temas kurma konusunda bir karar almadığını ancak kendisine düşen rolü yapıcı bir şekilde oynamaya hazır olduğunu belirtti.

Amerikan Büyükelçisi, fırsat doğduğu takdirde İranlılarla, Irak'ta ele geçirilen zırh delici bombalar konusunu ele almak istediğini bildirdi. Bu bombaların İran'da yapıldığı yolunda belirtiler bulunuyor.

Bush yönetimi üzerinde, İran ve Suriye'yle doğrudan temas kurması yolundaki baskılar giderek artıyor. Amerika bu iki ülkeyi Irak'ta şiddeti körüklemekle suçluyor. Ancak Tahran ve Şam, bu suçlamayı reddediyor. Washington'la Suriye arasında diplomatik ilişkiler bulunuyor. Ancak İran'la ilişkiler 1979'dan buyana kesilmiş durumda.

Demokrat Partili Senatör Diane Feinstein, FOX televizyonunda katıldığı program sırasında Beyaz Saray'ı, İran ve Suriye'yle temas kurmak için Irak konferansının doğuracağı fırsattan yararlanmaya çağırdı.

Senato İstihbarat Komisyonu üyesi olan California Senatörü Feinstein, doğrudan diplomasinin sadece Irak konusunda değil, İran'ın nükleer programı konusunda da gerekli olduğunu söyledi.

Geçen yıl Beyaz Saray, Bağdat Büyükelçisi Halilzad'a, bölgedeki İran'lı diplomatlarla Irak konusunda doğrudan görüşme yetkisi vermişti. Ancak İran bu öneriyi reddetmişti.

XS
SM
MD
LG