Erişilebilirlik

Rumlar ve Fransa Arasında Askeri İşbirliği


Fransa ve Türkiye ilişkileri, Ermeni soykırımı yasasının ardından şimdi de Kıbrıs Rum kesimiyle imzalanan askeri işbirliği anlaşması nedeniyle gerildi. Rum Dışişleri Bakanı Yorgo Lillikas ile Fransa Savunma Bakanı Michel Alliot Marie arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasıyla, taraflar ortak askeri tatbikatlar düzenleyecek, savunma ve askeri alanlarda işbirliği yapacak.

Anlaşmaya göre Güney Kıbrıs, Fransa’ya askeri üslerini açacak, üslerin kullanımı için kolaylık sağlayacak, Fransız gemi ve uçaklarının Güney Kıbrıs’ta konaklamasına izin verecek. Sözkonusu anlaşmaya göre Fransız ordusu, Rum kesiminin Terazi Deniz Üssü ile Baf Adası’ndaki Andreas Papandreu Hava Üssü’nü kullanabilecek. Ayrıca taraflar ortak askeri operasyonlarla, eğitim amaçlı personel değişimi yapabilecek.

Konuya ilişkin açıklama yapan Fransa Savunma Bakanı Michel Alliot Marie, anlaşmanın, 2005 yılından bu yana süren işbirliğinin bir ürünü olduğunu belirtti ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine hizmet edeceğine inandığını söyledi. Alliot-Marie, anlaşmayla eğitim, ortak tatbikatlar ve jeostratejik düzeyde önemli bir alışveriş öngördüklerini ifade etti. Lilikas da, Fransa ve Rum Kesiminin Lübnan’da işbirliği yaptıklarına dikkat çekerek, “Bu işbirliği askeri alanda da işbirliği yapmamıza fırsat verdi” dedi. Fransa, Lübnan’a gönderdiği askeri yardımı Kıbrıs adası üzerinden gerçekleştirmişti.

İki bakan arasında imzalanan anlaşmanın geçerli olabilmesi için Fransız Meclisi’nden geçmesi ve Fransa Cumhurbaşkanı tarafından da imzalanması gerekiyor. Rum ve Fransız medyasına yansıyan yorumlara göre, Rum kesimi, gerek AB içeresinde gerekse dünya dengeleri açısından Fransa gibi güçlü bir müttefikle anlaşmaktan son derece mutlu. Fransa’nın, AB içeresinde Türkiye ile yaşanan limanlar sorununa destek verdiğine dikkat çeken Yunan medyası, bu işbirliğinin giderek artacağına ve zor zamanlarda Fransa’nın yine Rum kesiminin yanında olacağına vurgu yapıyor. Fransız basını ise, Fransa’nın yeniden Orta Doğu'da varlık göstermekte kararlı olduğunun altını çiziyor. Fransa da, Lübnan ve Orta Doğu krizi nedeniyle bu işbirliğine önem veriyor.

Anlaşmayı kaygıyla karşılayan Ankara ise “Doğu Akdeniz'deki istikrar ve güvenliğe tehdit teşkil edecek bu türde bir anlaşma imzalanmasının, Birleşmiş Milletler himayesindeki kapsamlı çözüm çabalarını olumsuz yönde etkileyeceğine” dikkat çekiyor. Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamayla, “Güney Kıbrıs’ın bu tür bir anlaşma yapmaya ehil ve yetkili olmadığını, Kıbrıs Türklerini veya Ada'nın tümünü temsil etmediğini ve Kıbrıs Türkleri adına Ada'nın tümü için bu tür tasarruflarda bulunmaya yetkisi bulunmadığını” savunuyor.

XS
SM
MD
LG