Erişilebilirlik

'Tasarıya Karşıyım'


Cumhuriyetçi Parti Kuzey Carolina milletvekili Virginia Foxx, Amerika Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıya karşı olduğunu söyledi. Foxx tasarıyı destekleyenlerin, Türk – Amerikan ilişkilerinin bu konudan nasıl etkileneceğini anlayamadığını savundu.

2004 yılında Temsilciler Meclisine seçilen Kuzey Carolina milletvekili Virginia Foxx, geçtiğimiz günlerde, Florida’nin Fort Lauderdale kentinde Türkler’in düzenlediği bir toplantıya katıldı. Toplantı sırasında telefonla ulaştığımız Virginia Foxx, Temsilciler Meclisine sunulan Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıya karşı olduğunu söyledi:

“Ben tasarıya karşıyım. Tasarının sunulması çok büyük talihsizlik oldu. Tasarıyı destekleyenlerin tarihi olayları bilmediklerini düşünüyorum. Umarım Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, oylama konusunda verdiği sözü yeniden gözden geçirir.”

Virginia Foxx, tasarının bu yıl kabul edilmesi olasılığının önceki yıllara göre daha güçlü olduğunu düşünüyor; ve bu durumdan Demokratları sorumlu tutuyor. 2006 yılı seçimlerinde, Demokrat Parti, Kongre’nin her iki kanadında çoğunluğu ele geçirmeyi başarmıştı. Temsilciler Meclisi başkanlığına da, Ermeni lobisinin desteklediği California milletvekili Nancy Pelosi seçilmişti. Cumhuriyetçi Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert döneminde, benzer bir tasarının engellendiğini hatırlatan Virginia Foxx, Demokratların “dış politikanın inceliklerini” anlamakta güçlük çektiği görüşünde... Virginia Foxx, Demokrat çoğunluklu Kongre’nin Türkiye’yle Amerika arasındaki dostluğu tehlikeye attığını söylüyor. Peki tasarının kabul edilmesinin etkileri ne olur? Virginia Foxx, Türk halkının tepkisinden kaygı duyduğunu söylüyor:

“Türkiye’de milliyetçi duyguların arttığını gözlemliyoruz. Bu tasarının kabulüyle, halkın aşırı tepki göstermesinden kaygı duyuyorum. Türkiye’yle iyi ilişkilerimiz var ve bu ilişkilerin olumlu bir şekilde devam etmesini istiyorum.”

Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili tasarıda, Başkanın her yıl yayınladığı 24 Nisan mesajında "soykırım" ifadesini kullanması ve Amerikan dış politikasının bu konuda duyulan hassasiyeti yansıtması isteniyor. Ancak bu tasarı bağlayıcı değil. Virginia Foxx anlatıyor:

“Biz Kongre olarak, bağlayıcı niteliği olmayan çok sayıda tasarıyı oylayıp kabul ediyoruz. Örneğin, şampiyon olan bir futbol takımını takdir ediyoruz. Veya, hayatını kaybetmiş birinin anısına bir tasarı hazırlıyoruz. Bunlar bağlayıcı değil. Kanun işlevi görmüyor. Bu da öyle. Ancak, bu tasarı olumsuz bir mesaj veriyor. Tasarıyı, çoğu kimse okumayacak – ama Türkiye aleyhinde ifadelerde bulunduğunu bilecekler."

Damadı Türk olan Virginia Foxx, Türk – Amerikan ilişkilerinin olumlu bir şekilde gelişmesini istediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG