Erişilebilirlik

Güney Kore - Kuzey Kore Görüşmesi


Güney Kore, yedi ay sonra Kuzey Kore’yle yaptığı ilk üst düzey görüşmede, bu ülkeyi, nükleer silahsızlanma anlaşmasını hızlı bir şekilde uygulamaya koyması konusunda uyardı.

Kuzey Kore’nin başkenti Pyongyang’da yapılan toplantıda Güney Kore tarafı, iki ülkenin insani projelere de ağırlık vermesi çağrısı yaptı. Bunların başında Kore Savaşı’ndan bu yana dağılmış olan ailelerin bir araya getirilmesi var.

Tarafların, iki ülke arasındaki demiryolu ulaşımının yeniden açılması konusunu da ele alması bekleniyor.

Kuzey Kore, bu ayın başında enerji yardımı ve diplomatik tanınma karşılığında ana nükleer reaktörünü kapatmayı kabul etmişti.

Japonya Kuzey Kore Görüşmesi

Japonya, diplomatik ilişkileri normalleştirmek için gelecek hafta Kuzey Kore’yle görüşmelerde bulunacak.

İki taraf, Vietnam’ın başkenti Hanoi’de 7-8 Mart tarihlerinde bir araya gelecek. Yetkililerin 6 Mart’ta da resmi olmayan bir toplantı yapması bekleniyor.

Japonya’nın, toplantılarda, yıllar önce Kuzey Koreli ajanların Japon vatandaşlarını kaçırması üzerine çıkan anlaşmazlıkların çözümü için baskı yapması bekleniyor. Bu sorun, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelmesini engelliyordu.

İki ülke arasındaki toplantılar, Kuzey Kore’nin nükleer programına ilişkin altılı görüşmelerin sonunda varılan anlaşma uyarınca yapılıyor. Hem Amerika hem de Japonya, Kuzey Kore’yle olan ilişkileri düzeltme kararı almıştı.


XS
SM
MD
LG