Erişilebilirlik

27 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, başkan yardımcısı Dick Cheney’nin sürpriz Pakistan ziyaretini, bu ülkedeki Taleban ve El Kaide güçlerinin faaliyetlerden duyulan rahatsızlığın ifadesi olarak yorumluyor. Haberde, Kongrenin Pakistan’a yapılan Amerikan yardımının kesilmesi konusunda Bush yönetimine yaptığı baskının giderek arttığı da vurgulanıyor:

"Uzmanlar, -sorun çok ciddi olmadıkça, Cheney bir yere gitmez- diyor ve Cheney’nin hareket edemez hale gelen Pakistan hükümetini harekete geçirmek üzere bu ülkeye gittiğini söylüyor. Cheney’e İslamabad ziyareti sırasında daha önce Pakistan’da görev yapan CIA başkan yardımcısı Stephen Kappes de eşlik etti. Yetkililer, bunu Amerika’nın Pakistan’daki istihbarat operasyonlarının artacağı biçiminde yorumluyor. Bir çok Afgan yetkili, Müşerref yönetiminin Amerika’dan yardım almaya devam etmek, Hindistan’a karşı stratejik avantaj sağlamak ve Karzai yönetimin zayıflatmak amacıyla Taleban’ın faaliyetlerine göz yumduğunu veya gizlice desteklediğini düşünüyor.”

New York Times “Kaçak İşçiyi Yakala” ve “Silahlı Eğlence” adlı oyunların üniversite öğrencileri arasında hızla yaygınlaşmasına dikkat çekiyor. Bu oyunları ırkçı ve saldırgan bulan gazete, yetkilileri harekete geçmeye çağırıyor:

“Kaçak İşçileri Yakala” oyunu, göçmenlerle ilgili meselenin ne kadar yanlış anlaşıldığını da gösteriyor. Sayıları 11 milyonu aşan kaçak işçilerin yakalanması mümkün değildir. Mümkün olsa bile bu kadar insanın gerçekten yakalanıp sınır dışı edilmesi ekonomik ve toplumsal açıdan tam bir felaket olurdu. Eğitimciler, bu oyunu oynayan gençlere gerçek dünyayı öğretmelidir."

USA Today, Kongre üyelerinin seyahat masraflarının lobi şirketleri tarafından karşılanması veya eski Kongre üyelerinin lobi şirketlerinde çalışmaları gibi konularda daha katı düzenlemelere gidilmesi çağrısında bulunuyor:

“Kuralları değiştirmek kolaydır ama kötü alışkanlıkları değiştirmek çok zordur. Özellikle de bedava kış tatillerinin mümkün olduğu, seçim kampanyalarına büyük bağışların yapıldığı, görev süresinin bitiminde baştan çıkartıcı maaşların alınabildiği Kongre binasında bu daha da zordur. Diyet yapanların çikolatalı dondurmaya hayır diyememesi gibi, bir çok eski ve yeni Kongre üyesi de bu olanaklara hayır diyemiyor.”

Christian Science Monitor, 2000 yılındaki başkanlık seçiminde yaşanan tartışmaları hatırlatıyor. Kongre gündemindeki seçim yasası değişikliği önergesinin sadece elektronik oy verme makinelerine odaklanmasını eleştiren gazete, daha kapsamlı bir değişiklik yapılmasını istiyor:

“Yapılan bir tahmine göre, 2000 yılındaki seçimlerde, seçmen kayıtlarındaki sorunlar nedeniyle iki ila üç milyon seçmenin oyu sayılamadı. Sandık görevlileri genellikle çok yetersiz bir eğitimden geçiyorlar ve en basit sorunları bile çözemiyorlar. Ayrıca seçim esnasında da daha iyi denetlenmeleri gerekiyor. Kullanılan her oyun sayılabilmesi için hem federal düzeyde, hem eyaletler düzeyinde hem de yerel düzeyde yetkililerin daha fazla çaba harcaması gerekiyor.”

XS
SM
MD
LG