Erişilebilirlik

ABD - İran - Suriye Görüşecek


Irak’a komşu ülkelerin Bağdat’ta düzenleyeceği güvenlik konferansına, İran ve Suriye ile birlikte Amerika’nın da katılacağı açıklandı.

Mart ortasında düzenlenecek konferansa, Türkiye dahil, Irak’a komşu ülkelerin yanısıra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesiyle Arap Birliği’nin yetkilileri katılacak. Konferansta Irak’ta şiddeti sona erdirme yolları tartışılacak.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran ve Suriye’nin bu fırsatı değerlendirerek Irak’la ilişkilerini düzeltmelerini ve bölgenin barış ve istikrarı için çalışmalarını sağlamasını diledi.

Rice bir Senato komisyonunda Mart ortalarındaki bu toplantıdan sonra Nisan ayında da bakanlar düzeyinde bir toplantı yapılacağını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, konferans sırasında Amerikalı yetkililerin İran ya da Suriyeli yetkililerle ikili görüşmeler yapmasının mümkün olduğunu söyledi.

Irak savaşını eleştirenler, Bush yönetimini uzun süredir Irak’ta istikrarı sağlamak amacıyla İran ve Suriye ile diyalog başlatmaya çağırıyordu. Bush yönetimi bugüne kadar bu çağrıları reddetmişti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG