Erişilebilirlik

Omega 3 Kalp ve Böbrek İçin Yararlı


Bilimadamları bazı balık çeşitlerinde bulunan Omega-3 yağı bakımından zengin gıdaların çok yararlı olduğunu vurguluyor. Yeni araştırmaların sonuçları Omega 3’ün kalp krizi ve böbrek kanserine yakalanma riskini azaltabileceğini gösteriyor.

Soğuk su balığı, somon, uskumru, alabalık ve ton balığı gibi en yaygın yağlı balık çeşitlerinin az bir miktar da olsa civa içerdiği biliniyor. Ancak birçok bilimadamına göre yararları zararlarından çok daha fazla. İsveç’in en büyük tıp eğitim ve araştırma merkezi olan Karolinska Enstitüsü’nden Doktor Alicja Wolk, hastalarına daha fazla balık yemelerini tavsiye ediyor. Wolk şöyle konuşuyor: "Yağlı balık dendiği zaman bazı kişiler korkuyor ancak bu yağ sağlıklı, o nedenle yağsız değil yağlı balık yemenizi tavsiye ederim."

Araştırmalara göre kalp krizi ve böbrek kanseri riskini azaltmasının yanında, Omega-3 yağı, Alzheimer hastalığının ilerlemesini de önlüyor ve depresyonu azaltıyor. Amerika Ulusal Sağlık Enstitüsü Omega 3 yağlarını kullanarak alkol ve sinir bozukluğu sorunu olan hastaları iyileştirmek için de bir çalışma yürütüyor. Doktorlar Omega 3 yağlarının, ani kalp krizlerine yol açan düzensiz kalp atışı riskini de önlediğini söylüyor.

Omega 3 yağları ayrıca kan dolaşımındaki yağları ve atardamarlarda tıkanıklık riskini de azaltıyor. Bu verileri duyan tüketiciler, balık yağı ve Omega 3 hapları kullanmaya başladı. Omega 3 takviyeli besinler arasında tahıl, margarin ve yumurta da var. Omega 3 yağlarıyla zenginleştirilmiş yüzlerce ürün mevcut ve yenileri geliştiriliyor. Peki omega 3 takviyeli bir bardak portakal suyu kalbiniz için ne kadar yararlı? Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Doktor Walter Willett portakal suyuna eklenen Omega 3 miktarının oldukça az olduğuna dikkat çekiyor ve bir bardak meyve suyuna Omega 3 eklemenin büyük etkisi olmayacağını belirtiyor.

Takviyeli ürünlerin çoğundaki Omega 3 yağları keten tohumu ve mısır özünden elde ediliyor. Tuffs Üniversitesi’nden Profesör Alice Lichtenstein Balık yağının kalp hastalıklarına iyi geldiğini gösteren çok kuvvetli veriler bulunduğunu, ancak bitkilerden elde edilen Omega 3 yağ asitlerinin yararı hakkında çok fazla destekleyici kanıt olmadığını belirtiyor. Yine de bazı ön bulgular bitkilerden elde edilen yüksek dozda Omega 3 yağının prostat kanseri riskini arttırdığını gösteriyor.

Amerika Kalp Vakfı Omega 3 yağı içeren hap kullananları bunu mutlaka doktor gözetiminde yapmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Bunun nedeni kalp sağlığı için balık yemenin balık yağı hapı kullanmaktan daha yararlı olması. Ayrıca fazla miktarda vitamin hapı kullanmak kanamaya yol açabiliyor.

XS
SM
MD
LG