Erişilebilirlik

Kuzey Kore Olumlu Adımlar Atıyor


Kuzey Kore, nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın şartlarını yerine getirmek için bazı adımlar atmaya başladı.

Kuzey Kore hükümeti, dün, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Başkanı Muhammed el Baraday’i Pyongyang’a davet etti. Atom Enerjisi Dairesi denetçileri, dört yıl önce ülkeyi terk etmeye zorlanmıştı.

Pyongyang’a Mart ayında gitmesi beklenen el Baradey, nükleer tesislerin kapatılması ve Uluslararası Atom Enerjisi Dairesiyle Kuzey Kore hükümeti arasında ilişkilerin yeniden kurulması için görüşmelerde bulunacak.

Bu arada, Altılı Görüşmelerde Kuzey Kore’yi temsil eden Dışişleri Bakan Yardımcısı Kim Kye Kwan’ın, Perşembe günü, Amerika’nın San Fransisco kentindeki Stanford Üniversitesinde bir konuşma yapacağı bildirildi. Güney Kore’de yayınlanan haberlere göre, Kim daha sonra New York’a hareket ederek, Amerikalı meslektaşı Christopher Hill ile görüşecek. Bu haber, Kuzey Koreli ve Amerikalı yetkililer tarafından doğrulanmadı.

Bu ay varılan anlaşma uyarınca, Kuzey Kore enerji yardımı karşılığında Yongbyong’daki nükleer tesisini kapatmayı ve nükleer denetçilerin 60 gün içinde ülkeye giriş yapmalarına izin vermeyi kabül etti.

XS
SM
MD
LG