Erişilebilirlik

VOA 65 Yaşında



Amerika’nın Sesi 65. yıldönümünü kutluyor. Amerika’nın Sesi Radyosu’nun ilk yayını, 24 Şubat 1942 tarihinde New York’taki stüdyolarından Almanca olarak yapılmıştı.

Amerika’nın İkinci Dünya Savaşına girmesinden birkaç hafta sonra Nazi yönetimi altındaki Almanya'ya yapılan ilk yayında, sunucu William Harlan Hale şöyle demişti: “Haberler iyi olabilir; haberler kötü olabilir. Biz size doğruyu söyleyeceğiz.”

Amerika’nın Sesi Genel Müdürü Dan Austin, kuruluşun 65'inci yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, bu süre zarfında yayıncılıkta gerçekleşen değişimlere ayak uyduran Amerika’nın Sesi’nin, kuruluş ilkelerine bağlı kaldığını; haberleri doğru ve dürüst olarak dinleyicilerine ve izleyicilerine aktarmayı sürdürdüğünü dile getirdi.

Amerika’nın Sesi radyo, televizyon ve internet yayınları, 45 dilde haftada 115 milyon kişiye ulaşıyor.

Amerika'nın Sesi Yasası

1960'da hazırlanan ve 1976 yılında o zamanki Başkan Gerald Ford tarafından imzalanarak yürürlüğe giren VOA Yasası, Amerika'nın Sesi'nin her zaman güvenilir, doğru, tarafsız ve kapsamlı haber vermesini öngörüyor. Üç maddeli yasada VOA yayınlarının Amerikan toplumunun sadece bir kesimini değil tamamını yansıtacağı, Amerikan düşünce ve kurumlarını dengeli bir şekilde dünyaya tanıtacağı belirtiliyor. Yasada bu yayınlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin politikalarının açık ve etkin bir biçimde sunulacağı ve bu politikalara ilişkin tartışma ve görüşlere yer vereceği vurgulanıyor.

Türkçe Yayınları

VOA Türkçe yayınları da 1942 yılında başlamıştı. VOA Türkçe, haftada 6 saat 15 dakikalık radyo; 1 saatlik televizyon ve gün içinde sürekli güncelleşen internet yayınlarıyla, Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Azerbaycan, Kosova ve Kırgızistan’a ulaşıyor.

Radyo

NTV Radyo ile yapılan işbirliği sayesinde Amerika'nın Sesi Türkçe radyo yayınları Türkiye'nin birçok yerinde Pazartesi-Cuma günleri saat 06:30 ve 13:30'da NTV Radyo üzerinden dinlenebiliyor.

Yine Pazartesi-Cuma günleri Türkiye saatiyle 21:30'da yapılan yayınları ise Kısa Dalgadaki frekanslara ek olarak Ankara’da Radyo X FM 99.1; İstanbul’da Delta FM 87.5; Kuzey Kıbrıs'ta First FM 90 ve 107.3 ve Kosova-Priştine’de Kent FM'den dinlemek mümkün.

Televizyon

Amerika'nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü 2005 yılında televizyon yayınlarına başladı.

Amerika'nın Sesi, Türkçe televizyon yayınlarını da TGRT Haber televizyonuyla işbirliği içinde yürütüyor. Haftalık televizyon programı Gündem Pazar akşamları TSİ 21.30’da; canlı haber programları ise Salı ve Cuma akşamları TSİ 21.00’de TGRT Haber kanalında yayınlanıyor.

XS
SM
MD
LG