Erişilebilirlik

Nobelli  Banker Yunus Siyasete Atılıyor


Nobel Barış Ödülü Sahibi Bangladeşli ekonomi profesörü Muhammet Yunus, ülkesindeki rüşvet ve yolsuzluğa son verilmesi için siyasi parti kuracağını açıkladı.

Bankacı ve ekonomi profesörü Muhammed Yunus mikro-kredit kavramının mimari olarak biliniyor. Yaklaşık 30 yıl önce, Bangladeş’te, yoksul kişilere küçük miktarda borç vererek fikrini uygulamaya koyan Yunus, milyonlarca Bangladeşlinin sefalet zincirini kırarak insan gibi yaşamasını sağladı.

Yunus’un kurduğu sistem, şu anda Türkiye de dahil, onlarca ülkede başarıyla uygulanıyor. Muhammed Yunus, bu çalışmalarından ötürü geçen yıl Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.

Kendi ülkesinde yoksulların bankacısı olarak bilinen Yunus, şimdi daha da zor bir işe girişmek istiyor. Profesör Yunus, geçen hafta yayınladığı bir açık mektupta, Bangladeş’in iki partinin tekelinde bulunmasını eleştirdi ve demokrasinin namuslu politikacılara ve yurttaşların daha fazla katkısına ihtiyacı olduğunu savundu.

Debapriye Battaçarya, Dakka’daki Siyasi Diyalog Merkezi adlı düşüncü kuruluşunun başkanı. Battaçarya, Bangladeş’i yıllardır Avam Partisiyle Milliyetçi partinin yönettiğine dikkat çekiyor ve halkın iki partiden de, iki partinin yolsuzluklarından da bıktığını söylüyor. Bangladeşli uzman, ülkede siyasi reform hareketinin çok kuvvetli olduğunu, seçmenlerin uzun bir süredir iki partiye seçenek aradığını da vurguluyor.

Bangladeş’te geçen ay yapılması planlanan genel seçimler iki partinin yandaşları arasında çıkan çatışmalar nedeniyle belirsiz bir tarihe ertelenmişti. Şu anda ülkeyi askeri komutanlar tarafından desteklenen geçici hükümet yönetiyor.

Bangladeş rüşvet ve yolsuzluğun çok yaygın olduğu ülkelerden biri. Halk siyasetten de siyasetçilerden yaka silkiyor. Ülkenin en tanınan ve sayılan simasının politikaya atılması nasıl karşılanacak? Bazı kişiler siyasete atılmakla Muhammed Yusuf’un da adını kirleteceği, bazıları ise gerekli desteği bulamayacağı görüşünde.

Ülkenin büyük gazetelerinden Daily Star’ın yazıişleri müdürü Mahfuz Anam, “Yusuf büyük bir politikacı olamasa da siyasi sürece katılması demokrasi için yararlı olur” diyor. Mahfuz Anam, Muhammet Yusuf’un seçimi kazanmasının çok zor olacağını ancak seçime katılmasının hem seçim kampanyasının kalitesini artıracağına inanıyor.

Siyasi partisinin adının ''Nagarik Şakti-Yurttaş Gücü'' olacağını açıklayan Yunus, yeni siyasi hareket için köylerde ve kırsal kesimde yaşayan seçmenleri harekete geçireceğini duyurdu.

İki parti de Yunus’un girişimi hakkında yorumda bulunmadı. Ancak eski politikacıların Yunus’un seçmene üçüncü bir alternatif sunma girişimine seyirci kalmaları beklenmiyor.

XS
SM
MD
LG