Erişilebilirlik

22 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times İngiltere’nin Irak’tan asker çekme kararını Başkan Bush açısından talihsizlik olarak yorumluyor. Gazete, bu kararın Basra’da işlerin düzelmesi anlamına gelmediğinin altını çiziyor.

"Beyaz Saray, İngiltere başbakanı Tony Blair’in siyasi ihtiyaçlarından kaynaklanan bu kararı, işgalden bu yana İngilizlerin askeri sorumluluğunda olan Irak’ın ikinci büyük şehri Basra’da sağlanan gelişmenin bir yansıması gibi göstermeye çalışıyor. Gerçeklikten daha da kopmuş olan başkan yardımcısı Dick Cheney, İngilizlerin çekilmesini Irak’ın bazı bölgelerinde işlerin çok iyi gitmesi diye yorumladı. İşin aslını daha iyi bilen Blair ise, Basra’nın istendiği gibi olmadığını açıkça söyledi. Basra’daki İngilizlerin sayısı azalsa da, Bağdat’taki Amerikalıların sayısı artsa da, Irak’ta işler hiç de iyi gitmiyor."

Washington Times Washington Enstitüsü’nün Türkiye programı direktörü Soner Çağaptay’ın Kongre’ye sunulan Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili bir yorumuna yer veriyor. Çağaptay, tasarının Kongrede kabul edilmesi halinde Türk-Amerikan ilişkilerinin ciddi bir darbe alacağı uyarısında bulunuyor.

"Ermeni tasarısının kabul edilmesi, Amerika’nın çıkarlarına zarar verecek büyük bir krize yol açacaktır. Amerika’nın Afganistan’da Türkiye’ye ihtiyacı var. Amerika, Irak’ta ister askerlerinin sayısını artırsın, isterse de aşamalı bir geri çekilme planını uygulasın Türkiye olmadan başarıya ulaşamaz. Hem Bush yönetimi hem de Demokratların denetimindeki Kongre, bir kazayı önlemek için çaba harcamalıdır. Parti çıkarlarının görülmedik biçimde öne çıktığı Washington’da, bu konu partiler üstü bir uzlaşmanın da yeni bir başlangıcı olmalıdır."

Boston Globe Bush yönetiminin Polonya ve Çek Cumhuriyetine balistik füze savunma sistemi yerleştirmesinin Rusya’yla yeni bir soğuk savaş başlatacağı görüşüne yer veriyor. Gazete, Kremlin’i kızdıran bu adımın, Rus füzelerini önlemeye de yetmeyeceğini savunuyor.

"Bush füze savunma sistemiyle ilgili olarak sadece Rusya’nın gösterdiği tepkiyi değil, başta Almanya olmak üzere diğer NATO üyesi ülkelerin de duyduğu hoşnutsuzluğu önceden görmeliydi. Bush, radikal İslamcı teröre karşı uzun süreli savaşta işbirliğine büyük ihtiyaç duyduğu müttefiklerini gereksiz yere Amerika’dan uzaklaştırdı. Üstelik bütün bunların hepsi çalışmayan bir füze sistemi yüzünden oldu."

Los Angeles Times Afganistan parlamentosunun bir çok üyesi hakkında savaş suçu işledikleri yönünde iddialar bulunduğunu hatırlatıyor ve Afgan parlamentosunun savaş suçları için af çıkartan bir tasarıyı kabul etmesini eleştiriyor.

"Parlamentonun çıkarttığı af kanunu, Afganistan’ı geriye götürecek bir adımdır. Hükümete inancın kalmadığı bir yerde, hukukun üstünlüğü kuralı da işlemez. Devlet başkanı Karzai, Afganistan yakın geçmişindeki korkunç olaylarla yüzleşmeye hazır oluncaya kadar bu af kanununu imzalamamalıdır. Uluslararası topluluk, özellikle de NATO bunu mümkün kılacak kurumların ve sivil toplumun gelişmesi için daha fazla katkıda bulunmalıdır."

XS
SM
MD
LG