Erişilebilirlik

İngiltere Irak'tan Asker Çekiyor


İngiltere Başbakanı Tony Blair, önümüzdeki aylarda Irak’tan 1600 asker çekeceklerini açıkladı. Blair, askerlerin Basra’daki güvenlik sorumluluklarını Iraklılara devredeceklerini söyledi.

Avam Kamarasında bir konuşma yapan Blair, Irak’ta görev yapan askerlerin sayısının 5500’e indirileceğini söyledi. Irak’ta şu anda 7100 İngiliz askeri görev yapıyor. İngiltere Başbakanı, 2008 yılına kadar bütün İngiliz askerlerinin çekilmelerini beklediğini kaydetti.

Beyaz Saray sözcüsü, Tony Blair’in Başkan Bush’la dün bir telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Sözcü, Bush’un İngiltere’nin sorumluluğu Iraklılara devrederek çekilmesini bir başarı işareti olarak yorumladığını söyledi.

İngiltere’de yapılan kamuoyu yoklamaları, toplumun büyük kesiminin Irak’taki savaşa karşı olduğunu gösteriyor. Bunun yanısıra yine İngiliz basınında çıkan haberlerde Başbakan Blair’in bu yıl görevden ayrılmadan once kendisini çoğunlukla karşı karşıya getiren Irak konusunda muhalifleri memnun edici bazı adımlar atacağı yorumları yapılmıştı. İngiltere’nin Irak’tan asker çekme kararı, Amerika Başkanı Bush’un Irak’a daha fazla asker gönderme konusunda Kongre ile yaşadığı sorunlu günlere rastlıyor.

Avustralya Askerlerini Çekmeyecek

İngiltere’nin Irak’taki askerlerini çekeceği haberlerini değerlendiren Avustralya Başbakanı John Howard, Avustralya’nın benzer bir adım atmayacağını açıkladı.

Howard, İngiltere’nin Irak’taki askeri varlığını azaltmayı planladığını bildiğini söyledi.

Savunma Bakanı Brendan Nelson da, Avustralya’nın Irak’tan çekilmesi için doğru zaman olmadığını açıkladı.

Irak’ta 550 Avustralya askeri görev yapıyor.

Öte yandan, Danimarka'nın da yakında çekilme takvimi açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG