Erişilebilirlik

İranlı Yetkililer Ankara'da


Nükleer programı nedeniyle uluslar arası toplum tarafından tecrit edilen İran’dan iki üst düzey konuk Türkiye’de temaslarda bulunuyor. İran İslam Cumhuriyeti Danışma Meclisi Başkanı Gholam Ali Haddad Adel’in temaslarının ardından Ankara İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mottaki’yi ağırlayacak.

İran İslam Cumhuriyeti Danışma Meclisi Başkanı Gholam Ali Haddad Adel Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Kendisini davet eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Bülent Arınç ile Meclis’te bir araya gelen Adel, Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan ile görüştü. Edinilen bilgilere göre Arınç ve Adel’in basına kapalı olarak gerçekleştirdikleri toplantıda İranlı yetkili Amerika Başkanı Bush’u şikayet etti. Bush’un İran hakkında asılsız iddialar ortaya attığını savunan Adel’in İran’da nükleer bomba projesi çalışması olmadığını aktardığı belirtildi.

Arınç, basına yaptığı açıklamada ise İran Heyetini 1999 yılından sonra ilk kez Meclis’te ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söylerken Türkiye’nin, hem siyasi, hem ekonomi alanda İran’la iyi ilişkiler içerisinde oluğuna dikkat çekti. İranlı yetkili ise ziyaretinin bölge barışına katkı sağlamasını umduğunu söyledi.

Ankara’da üst düzey temaslarda bulunacak bir diğer İran’lı yetkili Dışişleri Bakanı ve İran’ın eski Ankara Büyükelçisi Manuçer Mottaki. Türkiye-İran Karma Ekonomik Komisyonu toplantısına katılmak üzere Ankara’ya gelecek olan Mottaki Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan ile görüşecek ve Dışişleri Bakanı Gül ile bir araya gelecek.

Mottaki, Komisyon’un Türk eş başkanı olan Dış Ticaret’ten sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile ikili ticaret ve ekonomik işbirliğinin önemli ölçüde artırılmasını öngören bir protokol imzalayacak.

Görüşmelerde İran’ın nükleer enerji programı, Irak ve Ortadoğu sorunları üzerinde durulması bekleniyor. İran’ın nükleer enerji programı nedeniyle baş gösteren gerilimin diplomatik yollardan çözümlenmesi gerektiğini savunan Türkiye İran’ın nükleer silah edinme olasılığından rahatsızlık duyuyor.

Bu endişeyi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt Washington ziyareti sırasında açıkça dile getirmişti. İranlı yetkililer ile yoğun temas trafiğinin yanı sıra Ankara Irak’ın Şii Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adel Abdelmehdi’yi de ağırlamaya hazırlanıyor. Dışişleri Bakanlığı Abdelmehdi’nin Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül ile görüşeceğini duyururken görüşmelerde Türkiye-Irak ilişkileri ile Irak’taki gelişmelerin ele alınacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG