Erişilebilirlik

Rice Abbas ve Olmert'le Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kudüs'te bir otelde, Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert'le görüştü.

Bakan, iki saat süren görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, tarafların çift devletli çözüme taahütlerini yeniden dile getirdiklerini söyledi ancak Filistin devletinin şiddet ve terörle kurulamayacağını vurguladı.

Amerika Dışişleri Bakanı, Ehud Olmert ile Mahmut Abbas'ın tekrar biraraya gelmeyi kararlaştırdığını ve barış sürecine katkısını sürdürebilmek için kendisini de gerekirse yeniden bölgeye dönebileceğini bildirdi.

Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ve İsrail başbakanı Ehud Olmert ise görüşmeden sonra basına açıklama yapmadı.

Bakan, daha önce, İsrail’in Ha’aretz gazetesine verdiği demeçte, toplantıdan fazla sonuç beklenmemesini belirtmiş ancak yeni görüşmelerin yolunu açarsa başarılı sayılabileceğini kaydetmişti.

Dün Mahmut Abbas ve Ehud Olmert’le ayrı ayrı biraraya gelen Condoleeza Rice, Filistin’deki yeni birlik hükümetini tanıma kararı almadan önce, hükümetin yapısının ne olacağını görmek istediklerini söyledi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert de yeni Filistin hükümeti İsrail’i tanımadığı takdirde, Amerika’nın ve İsrail’in bu hükümeti boykot edeceğini açıklamıştı.

Rice’ın İsrail ve Filistin ziyaretinden önce Mahmut Abbas'ın el Fetih örgütüyle Hamas hükümeti arasında ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Yeni hükümet de Hamas lideri Başbakan İsmail Haniye başkanlığında kurulacak.

Ehud Olmert, yeni hükümetin İsrail’in varlığını kabul etmesi, şiddet eylemlerini reddetmesi ve geçmişteki barış anlaşmalarına saygı göstermesi gerektiği görüşünde.

Olmert, Başkan Bush’la telefonda görüştüğünü ve Filistin hükümeti bu talepleri yerine getirmediği takdirde hükümeti tanımama konusunda anlaştıklarını bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Kudüs’te Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile görüşüyor. Rice, toplantıdan önce yaptığı açıklamada, görüşmeden ciddi bir sonuç çıkmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi ancak gerginliği azaltmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Başbakan Olmert, yeni kurulacak Filistin hükümeti İsrail’i tanımadığı takdirde Amerika’nın ve İsrail’in bu hükümeti boykot edeceğini açıklamıştı. Olmert, Başkan Bush’la telefonda görüştüğünü ve Filistin hükümeti bu talepleri yerine getirmediği takdirde, hükümeti tanımama konusunda anlaştıklarını bildirdi.

XS
SM
MD
LG