Erişilebilirlik

Irak Tasarısı Senato'da Engellendi


Başkan Bush’un Irak’a 21 bin ek Amerikan askeri sevk etme planına karşı çıkan tasarının oylanması, Senato’da engellendi.

Bağlaycı olmayan tasarının oylanması için 60 Senatörün desteği gerekiyordu. Demokratların çoğunlukta olduğu Senato’da, tasarının oylanmasına sadece 54 Senatör destek verdi.

Böylece, azınlıktaki Cumhuriyetçiler tasarının oylanmasını ikinci kez engellemiş oldu.

Dün, Temsilciler Meclisi benzer bir tasarıyı oylamış ve kabul etmişti. Bağlayıcı olmayan tasarıda, Irak’taki Amerikalı askerlere destek beyan edilirken, ek asker gönderilmesi planı eleştiriliyor. Tasarı, 182’ye karşı 246 oyla kabul edildi.

Temsilciler Meclisindeki oylamada Demokrat Parti sadece iki fire verirken, Başkan Bush’un da mensubu olduğu Cumhuriyetçi Parti üyesi 17 milletvekili tasarıya destek vermişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Bush’un planının “hataların tekrarından” ibaret olduğunu dile getirdi. Pelosi, bu tasarıyla birlikte, askerlerin yakın zamanda çekilmesi için yeni bir sürecin başlatılmasını hedeflediklerini ifade etti.

Başkan Bush ise, tasarının kendisini vazgeçirmeyeceğini vurguladı.

Bu tasarılar bağlayıcı değil – yani ek asker sevkini önleyemez. Ancak, tasarılar, Başkan bush üzerinde siyasi baskı oluşturmayı hedefliyordu.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG