Erişilebilirlik

Rice Ortadoğu'da


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice Ortadoğu’da.

Dışişleri Bakanı Pazartesi günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’la Kudüs’te bir araya gelecek. Üçlü toplantıda Ortadoğu barış sürecinin yeniden başlatılmasının yolları aranacak.

Bugün, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’yle görüşen Rice, yarın Abbas ve Olmert’le de ayrı ayrı görüşecek. Dışişleri Bakanı Rice, Pazartesi günü yapılacak görüşmenin Ortadoğu’da iki devletli bir çözüm bulunması yolunda yapılan gayrı resmi bir toplantı olduğunu söyledi.

Bu arada Filistin Yönetimi, yeni kurulacak olan ulusal birlik hükümetine şans tanınmasını istedi. Koalisyon, açıkça İsrail’i tanıyacaklarını açıklamadı – bu da Amerika’nın önşartlarından biri. İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, koalisyon hükümetinin uluslararası toplumun taleplerini tatmin etmediğini açıkladı.

Hamas ile el Fetih, 8 Şubat tarihinde, Suudi Arabistan’ın arabuluculuğuyla bir koalisyon kurulması konusunda anlaşmıştı. Hükümeti kurma görevi verilen Hamas üyesi İsmail Haniye, çalışmaların önümüzdeki üç hafta içinde tamamlanacağını umduğunu açıkladı. Washington, hükümet kuruluncaya kadar görüşünü açıklamayacağını bildirdi.

Amerika ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen ve geçen yıl Ocak ayında yapılan seçimlerden sonra iktidara gelen Hamas’ın şiddet olaylarını kınamaması ve İsrail’i tanımaması dolayısıyla Filistin’e yapılan yardımlar kesilmişti.

Filistinli yetkililer, Mahmud Abbas’ın lideri olduğu el Fetih hareketiyle Hamas arasında koalisyon kurulmasının ambargonun kaldırılmasına yol açacağını umuyor.

Rice, İsrail ve Filistin’deki temaslarından sonra Ürdün’e geçecek. Dışişleri Bakanı Rice, daha sonra da, Ortadoğu Dörtlüsünün toplantısına katılmak üzere Berlin’e gidecek. Ortadoğu’da barış amacıyla oluşturulan dörtlüye, Amerika, Rusya, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği üye.

XS
SM
MD
LG