Erişilebilirlik

15 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Boston Globe, Iraklı Kürtlerin Amerika’ya duyduğu şüphenin giderek arttığını yazıyor. Gazetenin haberine göre Iraklı Kürtler, Kuzey Irak’ın yabancı güçler tarafından olası işgaline karşı Amerika’dan kendilerini koruyacağına dair güvence istiyor. Yazı devamla şöyle:

"Kürt bölgesel hükümetinin Washington’daki temsilcisi Kubat Talabani, Irak Kürdistanı’nın Irak’taki diğer güçler veya komşu ülkeler tarafından işgal edilmesi durumunda Amerika’nın müdahale edeceğini açıklaması için Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştüğünü ancak şu ana kadar resmi bir cevap alamadığını söyledi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin oğlu olan Kubat Talabani’nin açıklaması, barışın egemen olduğu Kürt bölgesinde birleşik ve istikrarlı bir Irak umudunun giderek azaldığını gösteriyor. Bu açıklama aynı zamanda Iraklı Kürtler’in Amerika’ya duyduğu güvensizliğin de arttığının işareti."

New York Times Bağdat’a gönderilecek Amerikan birliklerine yeterince zırhlı araç verilmemesini eleştiriyor. Gazetenin yorumunda, özellikle yol kenarına yerleştirilen bombalara karşı, zırhlı araçların büyük önem taşıdığı vurgulanıyor.

"Ordu, zırhlı araç üretimini hızlandırdığını ve bu araçları öncelikli olarak Bağdat’taki birliklere göndereceğini açıkladı. Ancak zırhlı araç üretiminin yaz aylarına kadar bitmeyeceğini de ekledi. Şu anda Şubat ayındayız ve takviye Amerikan birlikleri Bağdat’a gitmeye başladı bile. Amerikalıların hayatını kurtarmak açısından bu kadar büyük önem taşıyan zırhlı araçların hazır olmaması, büyük bir skandal ve utançtır."

Christian Science Monitor Suudi Arabistan’ın arabuluculuk girişimi sonrasında Hamas’ın, İsrail’le geçmişte imzalanan anlaşmalara saygı duyacağını açıklamasını yetersiz ancak olumlu bir gelişme olarak yorumluyor. Gazete, İsrail’le Filistin arasında varılacak bir anlaşmanın, İran’ın bölgede giderek artan nüfuzunu engellemek açısından büyük önem taşıdığını da vurguluyor.

"Diğer Sünni Arap ülkeleri de, İran’ın bölgede daha fazla öne çıkmasını önlemek için bir Filistin devletinin kurulması konusunda daha fazla çaba harcamalıdır. İsrail de Batı Şeria’daki yerleşim birimleri ve kontrol noktaları konusunda bazı tavizler vermelidir. Eğer kısa sürede bir barış anlaşması sağlanabilirse, Ortadoğu İsrail için daha güvenli bir bölge haline gelecektir. Suudiler, yeterince yardımcı oldular. Artık İsrail ve Amerika da bir şeyler yapabilir."

USA Today Kuzey Kore’nin nükleer programı konusunda varılan uzlaşmayı, Başkan Bush’un şahinlerden uzaklaşarak pragmatist bir diplomasiyi benimsemesinin sonucu olarak değerlendiriyor. Yapılan yorumda anlaşmanın uygulanması konusunda Çin’in tavrının çok önemli olduğu belirtiliyor.

"Hem muhafazakarların hem de liberallerin anlaşmaya getirdikleri eleştirilerin haklı tarafları var. Ancak bu aşamada, ne kadar belirsiz olursa olsun, bir anlaşmaya varılmış olması hiç anlaşamamaktan daha iyidir. Kuzey Kore’ye karşı pragmatik bir diplomasi izlenmesi, İran açısından da bir örnek oluşturabilir. Elbette daha alınacak çok mesafe var. Ama bir Çin atasözünde de belirtildiği gibi, binlerce kilometrelik bir yolculuk, tek bir adımla başlar."

XS
SM
MD
LG