Erişilebilirlik

Sadr'dan Yalanlama: Irak'tayım


Iraklı Şii din adamı Mukteda el Sadr’ın yardımcıları, Sadr’ın iki-üç hafta önce İran’a kaçtığına ilişkin iddiaları yalanladı.

Sadr’ın yardımcıları, din adamının hala Irak’ta olduğunu ancak güvenlik gerekçesiyle kamuoyu önüne sıklıkla çıkmadığını kaydetti.

Amerikalı yetkililer radikal Şii molla Muktada El Sadr’ın iki üç hafta kadar önce Irak’tan ayrılıp İran’a gittiğini açıklamıştı. Bush yönetimi yetkilileri, Amerikan ve Irak kuvvetleri, milis ve direnişçilere karşı Bağdat’ta başlatılan yeni operasyon çerçevesinde ilerlemeye başlayınca, Muktada El Sadr’ın da kara yoluyla Tahran’a hareket ettiğini öne sürmüştü. Aynı yetkililer, radikal mollanın hala Tahran’da olduğunu savunuyor.

Yetkililer Sadr’ın kısmen de kendisine bağlı Mehdi ordusu milisleriyle, parlamentoda 30 sandalyeye sahip Şii siyasi bloğu arasında çıkan anlaşmazlık yüzünden Irak’ı terk etmiş olabileceğine işaret ettiler. Bush yönetimi İran’ı, Irak’taki Şiiler’i gizlice silahlandırmakla suçluyor. Yönetim sık sık İran’ı, Irak’taki şiddeti körüklemeye son vermeye çağırıyordu. Son günlerde Irak’ta birçok İranlı resmi görevli göz altına alındı.

Bu arada, Bağdat, Ramadi ve Karmah kentlerinde düzenlenen operasyonlarda el Kaide ile ilişkili olduğu sanılan 27 terör zanlısı gözaltına alındı. Amerikan ordusu ayrıca geçen hafta el Anbar’da düşen helikopterin düşman ateşine maruz kaldığını açıkladı.

Öte yandan Irak kuvvetlerinin komutanı Korgeneral Abut Gambar, yeni güvenlik planı uyarınca İran ve Suriye sınırlarının üç gün için kapatılacağını açıkladı. Iraklı komutan Bağdat’taki gece sokağa çıkma yasağının üç saat öne alındığını da bildirdi.

Bağdat'ta, içi patlayıcı madde dolu bir kamyonun havaya uçurulması sonucu en az 15 kişi öldü. Ekonomi Bilimleri Akademisiyle tarım bakanlığına ait bir gıda deposunun yakınında kaydedilen patlamada, 30 kişi de yaralandı. Patlama sırasında okul kapalıydı.

XS
SM
MD
LG