Erişilebilirlik

Ankara'da İki Önemli Toplantı


Amerika ve Rusya öncülüğünde başlatılan ''Nükleer Terörizmle Mücadele İçin Küresel Girişimin toplantısı Ankara’da yapılıyor. Girişime taraf 13 ülke temsilcileri artan nükleer terör tehdidinden büyük endişe duyduklarını duyurdu ve bu tehdit ile mücadele kararlı olduklarını vurguladı.

Nükleer Terörizmle Mücadele İçin Küresel Girişimi’nin ikinci toplantısına Türkiye ev sahipliği yapıyor. Bugün Dışişleri Bakanlığı’nda başlayan ve yarın da sürmesi beklenen toplantıya girişime taraf 13 ülkenin temsilcisi katılıyor. Toplantının ilk bölümünün ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Türkiye’nin temsilcisi Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Rafet Akgünay, nükleer terörizmin 21. yüzyılın en büyük tehditlerinden biri olduğunu belirtti.

Akgünay ayrıca Türkiye’nin terörizmi insanlığa karşı bir suç olarak gördüğünü vurguladı. Ardından inisiyatifin Eşbakanlığını yürüten Amerika’nın heyet Başkanı Robert Joseph söz aldı. Joseph, nükleer terörizmin sadece belirli ülkeler için değil bütün ülkeler için bir tehdit olduğunu söyledi ve görüşmelerde girişimin geleceği hakkında konuştuklarını belirtti. Amerikalı yetkili üye ülkelerin nükleer terörizmle mücadele kapasitelerini geliştirmeyi amaçladıklarını da kaydetti. Organizasyonun eşbaşkanlığını yürüten Rusya’nın temsilcisi Sergey Kislyak ise söz konusu toplantının Rusya için son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye’nin “Nükleer Terörizmle Mücadele İçin Küresel Girişim” toplantısına verdiği desteği taktir ettiklerini belirten Rus yetkili, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın organizasyona verdiği destekten ötürü teşekkür etti. Heyet temsilcileri İran konusunun şu aşamada ele alınmadığı bilgisini verdi. Toplantının ardından yayınlanan “Eşbaşkanlık Bildirisi”nde nükleer terörizm riskinin artmasından derin kaygı duyulduğu ve bu tehdide karşı savaşmakta kararlı olunacağı vurgulandı. Bildiride, bir sonraki toplantının 2007 yılı Haziran ayında Kazakistan’da yapılacağı kaydedildi.

Avustralya İle Terörle Mücadele Anlaşması

Avustralya Dışişleri Bakanı Alexander Downer’ın Türkiye ziyareti çerçevesinde Türkiye ile Avustralya arasında Terörle ve Örgütlü Suçlarla Mücadele Alanında İşbirliği Anlaşması imzalandı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Avustralyalı Bakan Downer, terörizmin bölgesel değil küresel bir tehdit olduğunu belirtti. Downer, Avustralya’nın Güney Doğu Asya’da terörle mücadele konusunda başarılı olduğunu ve Türkiye’nin bu alandaki başarılarından ve deneyimlerin de yaralanabileceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Gül ise Türkiye’nin Hrant Dink cinayetinin ardından gündemin ilk sırasına yerleşen Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi ile ilgili soruları yanıtladı. Gül bu konunun Amerika ya da Avrupalıların değil Türkiye’nin meselesi olduğunu söylerken dış müdahalenin atılacak adımları zorlaştırdığını savundu. Kendisi ve Başbakan Erdoğan’ın maddede değişiklik yapılması gerektiğine inandıklarına işaret eden Gül hükümette de bu yönde kuvvetli bir inanç olduğunu duyurdu. Gül 301’inci maddenin reform sürecini gölgelediğini ifade ederken yapılacak değişiklik ile ilgili çalışmaları sivil toplum örgütleriyle beraber yürüttüklerini kaydetti.

XS
SM
MD
LG