Erişilebilirlik

Mammogram Yaptıranların Sayısı Azalıyor


Amerikalı kadınlar yaklaşık 20 yıldır erken teşhisin göğüs kanserini önleyebileceğine dair mesajları dikkate alıyorlardı. Ancak sağlık uzmanları son zamanlarda mamogram çektiren kadınların sayısının gözle görülür şekilde düştüğünü belirtiyor. Uzmanlar bunu, erken teşhisin önemi konusundaki bilincin azalmasına bağlıyor.

Tüm dünyada kadınlar göğüs kanserinden endişe etmekte haklı. Çünkü Dünya Sağlık Örgütü verileri kadınlar arasında en yüksek ölüm oranının göğüs kanserinden kaynaklandığını gösteriyor. Bu veriler Amerikalı kadınlar için de geçerli. Göğüs kanseri Amerika’da kalp hastalıklarından sonra en öldürücü hastalık. Amerika’da kanser sonucu ölümlerin azaldığı yolundaki son haberler sağlık uzmanlarını sevindirdi. Ancak şimdi, aynı uzmanlar mamogram çektiren kadınların sayısının düşmesinden endişeli. Mamogram göğüs kanseri teşhisinde en güvenilir yol olarak biliniyor. Amerikan Kanser Birliği mamografinin, yaşları 50 ile 69 arasında değişen kadınlardaki ölüm oranını yüzde 20 ila 35 azalttığını bildiriyor. Bu oran 40 yaşındaki kadınlar arasında ise yüzde 20 civarında. Kadınlar genelde ilk mamogram’larını 40lı yaşlarının başında çektiriyor. 1987’de Amerikalı kadınların sadece yüzde 29’u mamogram çektirmiş. 2000’de yaklaşık yüzde 76 oranında kadın yıllık kontrolden geçmiş ve sonraki 5 yıl içerisinde bu oran yaklaşık yüzde 2 oranında düşmüş. Bu da eğer her yıl 80 milyon kadının mamogram çektirmesi gerekiyorsa, en az 1 milyonunun bunu yapmadığını gösteriyor.

New York’taki Memorial Kettering Kanser Merkezi’nden Doktor David Dershaw’a göre bu eğilim son derece rahatsız edici. Dershaw, mamografinin son derece önemli olduğunu belirtiyor ve kanserin geç teşhisi halinde tedavisinin de zorlaştığına ve ölüm riskinin arttığına dikkat çekiyor.


Amerikalı kadınlar hayatlarını kurtarabilecek bir sağlık kontrolünden neden kaçınıyor? Bu soruya bazıları çok meşgul olduğu için mamagroma zaman ayıramadığı yanıtını veriyor. Bazılarıysa radyoloji merkezlerinden randevu almanın zorluğuna dikkat çekiyor. Amerikan hükümetinin 2001 ile 2004 arasında yaptığı bir araştırma da ülkede yeterli sayıda mamografi merkezi olmadığını gösteriyor.

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doktor Carol Lee, sağlık sigorta şirketlerinin radyoloji merkezlerine zamanında para ödememesi nedeniyle bu alanda hizmet veren yerlerin kapandığını söylüyor. Doktor Lee’ye göre mamografi merkezlerinin azalmasıyla birlikte radyoloji alanında çalışan uzmanların sayısı da düştü. Carol Lee, son yıllarda bu alanda çalışan uzmanların başka dallara kaydığını söylüyor. Bu düşüşün başka bir açıklaması daha var. Amerikan Kanser Birliği’nden bir doktor, birçok kadının bir kez ‘ iyi ‘ raporu aldıktan sonra rahatlayıp, sonraki yıllarda yeniden mamogram yaptırmadıklarını söylüyor. Ancak bu tür bir davranış kanserin erken teşhis ve tedavisini önlüyor.

XS
SM
MD
LG