Erişilebilirlik

AB'den Yeşil Cezalar


Avrupa Birliği Komisyonu, çevre suçlarına Birlik genelinde ağır cezalar getirilmesini istiyor. Komisyon tarafından açıklanan pakette, ciddi nitelikli çevre suçlarına 10 yıla kadar varan hapis cezası uygulanması öngörülüyor. Para cezalarının ulaşabileceği en yüksek tutar ise 1.5 milyon euro olarak belirlendi.

Çevreye yönelik suçlarla ilgili cezaları Avrupa Birliği geneline yayma niyetinde olan Komisyon, zehirli atık dökmeden zararlı maddelerin uygun olmayan şartlarda taşınmasına kadar yayılan pek çok eylemin ceza kapsamına alınmasını öneriyor. Koruma altında bulunan türlere zarar verilmesini de ceza kapsamına almayı düşünen Komisyon tarafından hazırlanan pakette en ağır ceza, kasıtlı olarak işlenen ve insanların yaralanmalarına ya da yaşamlarını kaybetmelerine yol açan çevre suçları için geçerli olacak. Bu tür bir suçun 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması planlanıyor. Diğer suçlar için devreye sokulacak yaptırımların ise 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis cezaları olması öngörülüyor.

Avrupa Birliği, sadece hapis cezasıyla yetinmeyi de düşünmüyor. İşledikleri çevre suçları nedeniyle, insanların ölmesine ya da yaralanmasına neden olan şirketlere 750 bin ile 1.5 milyon euro arasında para cezası verilmesi de gündemde. Bunun yanı sıra çevre kirliliğine neden olan şirketlerin verdikleri zararı gidermeleri ve gerekmesi halinde bu şirketlerin yöneticilerinin görevden alınmasının sağlanması da Komisyon’un hazırladığı paketin dikkat çeken unsurları arasında yer alıyor.

Komisyon tarafından açıklanan öneriler paketinde, çevre suçu işleyenlerin üye devletler arasındaki yasa farklılıklarından faydalandıklarına dikkat çekiliyor. Komisyon, tüm Avrupa Birliği’ni kapsayacak asgari bir cezanın caydırıcı olabileceği görüşünü savunuyor. Komisyon’un hazırladığı paket, çevre suçlarına verilecek cezaları Avrupa geneline yayması ve ortak bir uygulamaya yeşil ışık yakması açısından önem taşıyor.

Avrupa Birliği, “yeşil suçlar” için ilk kez ulusal hükümetlerin yetkilerini Brüksel’e devretmesini talep eden bir yaklaşım içine giriyor. Bu yaklaşım bazı başkentlerde daha şimdiden rahatsızlık yaratmış durumda. Çevre örgütleri de Komisyon’un önerilerini doğru yönde atılmış ancak yetersiz adımlar olarak değerlendiriyor. Komisyon’un önerilerinin hayata geçebilmesi için Avrupa Parlamentosu’ndan yeşil ışık alması, ardından da 27 üye ülke tarafından onaylanması gerekiyor.

XS
SM
MD
LG