Erişilebilirlik

'Gül Türkiye'nin Kaygılarını Dile Getirdi'


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül üç gün süren Washington temaslarının ardından New York’a geçti. Gül, burada BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile bir araya gelecek. Gül’ün başkentteki ziyareti nasıl yorumlandı ve New York’ta gündeminde neler var? Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Başkanı David Cuthell Abdullah Gül’ün Washington ziyaretini radyomuza değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Washington’da PKK teröründen, Ermeni soykırımı iddialarına, Irak’ın bütünlüğünden Kıbrıs’a Ankara’nın hassiyetle üzerinde durduğu konuların yoğunlukla gündemde olduğu bir dizi temaslarda bulundu. Gül başkentte Ermeni soykırımı yasa tasarısının ABD Kongresi’nden geçmesinin ''Türk-Amerikan ilişkilerinde tahammülü zor bir aksamaya neden olacağı'' gibi sert mesajlar verdi.

“AKP hükümeti zamanında Türk diplomasisi insiyatifi ele alan, aktif bir tutum sergiliyor. Abdullah Bey, birçok kez Amerika’ya geldi” diyen David Cuthell, bunun iki ülkenin karşılıklı kaygılarının dillendirilmesi açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Cuthell, Ankara’nın Washington ile ilişkisinde genelde karşılaşılan problemin Beyaz Saray’ın öncelliklerinin farklı olması ve bu farklılığın Amerikan kamuoyu tarafından tam bilinmemesi olduğunu söyledi. Cuthell, Dışişleri Bakanı Gül’ün, Türkiye’nin kaygılarının Amerika’da duyurulması açısından önemli bir rol üstelendiğine inandığını belirtti.

Abdullah Gül’ün bu Amerika ziyaretinde öncelikli olanının Ermeni soykırımı yasa tasarı olduğunu ifade eden Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Başkanı, Amerikan kamuoyunun bunun Türkiye açısından ne kadar büyük hassasiyet taşıdığını bilmediğini vurguladı. Cuthell, Ermeni soykırımı yasa tasarısının geçmesi durumunda bile bunun sadece Ermeni diyasporasının farkında olacağını ve olası kararın Amerikan kamuoyunun genel görüşünü yansıtmadığını belirtti.

Ermeni soykırımını yasa tasarısının Kongre’de geçmesinde kilit isim olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Abdullah Gül ile görüşmemesi konusunda ise Cuthell, politik çıkarlar ve geri ödemeler bir kenara konulduğu zaman, Pelosi’nin iyi bir devlet adamı olacağına inandığı vurguladı.

Türk-Amerikan ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini ifade eden Cuthell, bunun eskisi gibi büyük abi-küçük kardeş ilişkisi olmadığını belirtti. Türkiye Çalışmaları Enstitüsü Başkanı Türk-Amerikan ilişlikilerinin yeni durumunu karşıklı eşitlik ilkesine dayalı iki demokrasinin iletişimi olarak nitelendirdi.

XS
SM
MD
LG