Erişilebilirlik

8 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Başkan Bush’un Kongreye gönderdiği 2.9 trilyon dolarlık bütçe tasarısını, gerçekçi bulmuyor. Tasarıda sosyal harcamalardan kesintiye gidilmesinin öngörüldüğünü hatırlatan gazete, buna rağmen yüksek gelir sahiplerine uygulanan vergi indirimlerinin sürdürülmesini eleştiriyor.

"Öngörülen harcama kalemlerindeki kesintiler gerçekleştirilse bile, bu büyük bir adaletsizliğe yol açacaktır. Orta ve alt gelir düzeyine sahip vatandaşların yararlandığı kamu programlarından yapılan kesintiler, zenginlerin çıkarına olan vergi indirimlerini dengelemekte kullanılacak. Bush’un önerdiği bütçe tasarısında öğrencilere verilen bursların ve AIDS’le mücadeleye ayrılan paranın artırılması gibi birkaç kayda değer nokta da yer alıyor."

Başkanlık yarışı hızlanırken, seçim kampanyalarının finansmanıyla ilgili tartışmalar da öne çıkıyor. USA Today adaylara yapılan devlet desteği sisteminin çöktüğünü belirtiyor ve bunun da lobi gruplarına ve büyük bağışlar yapan isimlere önemli bir çıkar sağladığını vurguluyor.

"Başkan adaylarına yapılan devlet desteğinin amacı, adayların para peşinde koşmasını ve bunun yol açtığı zarar verici ilişkilere girmesini önlemekti. Yasal olarak her ön seçim ve genel seçim çevresi için en fazla 2100 dolarlık bağış yapılabiliyor. Ancak bunu yapanların oranı nüfusun binde birini bile bulmuyor. Bu bağışları yapanlar ve küçük bağışları toplayarak milyonlarca dolarlık fonlar oluşturanlar, önümüzdeki seçimi kazanan başkanın üzerinde de büyük bir baskı gücüne sahip olacaktır."

Washington Post Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’i ülkedeki hukuk sistemini kendi siyasi çıkarlarına alet etmekle suçluyor. Gazete, Rus savcıların Putin muhaliflerine yönelik açtıkları davalara dikkat çekiyor.

"Putin, bir yandan komşu ülkelere yönelik zorbaca tavırlar geliştirip muhaliflerini hapse yollarken, bir yandan da ülke içindeki demokratik kurumları sistematik biçimde ortadan kaldırdı. Putin karşıtlarına yönelik yeni suçlamaların açıklanmasının ardından Amerikan dışişleri bakanlığı sözcüsü “bu soruşturmalar, bütün demokratik ülkelerin benimsediği demokratik ilkelere ve serbest piyasa kurallarına bağlılığı konusunda kaygı uyandırmaktadır” açıklamasını yaptı. Sözcü, Amerikalı yetkililerin konuyu uygun bir zamanda ve uygun bir düzeyde Kremlin’le görüşeceğini de sözlerine ekledi. Ancak bu yaklaşımın Putin’in uykularını kaçıracağı konusunda ciddi şüphelerimiz var.

Los Angeles Times AIDS, tüberküloz ve sıtmayla mücadele için kurulan Küresel Fon hakkındaki yolsuzluk iddialarını gündeme taşıyor. Küresel Fon’un gelirlerinin üçte birinin Amerika tarafından karşılandığını kaydeden gazete, Fon’un harcamalarının daha sıkı incelenmesi çağrısında bulunuyor.

"Küresel Fon, kurulduğu 2001 yılından bu yana 136 ülkede yedi milyar dolar harcadığını açıkladı. Operasyonların büyüklüğü göz önüne alındığında aslında Fon’un idari giderleri çok makul bir düzeyde kalıyor. Yönetim Kurulu, iddiaları ciddiyetle ele alarak Fonun yönetimi sorununu öncelikli bir mesele olarak görmelidir. Küresel Fon’un geleceği saygınlığına bağlıdır. Afrika’da ve gelişmekte olan milyonlarla insanın hayatı da buna bağlıdır."

XS
SM
MD
LG