Erişilebilirlik

Abdullah Gül Kongre Üyeleriyle Görüştü


Washington’da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Bush yönetiminin yetkilileriyle görüşmelerinin ardından dün de Kongre’de temaslarda bulundu.

Demokrat Partililerin çoğunluğa sahip olduğu Kongre’de, aralarında bu çoğunluğun önde gelen isimlerinin yer aldığı bir çok üyeyle görüşen Dışişleri Bakanı, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun üyeleriyle bir toplantı yaptı.

Dışişleri Bakanı Gül, Temsilciler Meclisi Çoğunluk Lideri Steny Hoyer, Cumhuriyetçi liderlerden Roy Blunt, Dışişleri Komisyonu Başkanı Tom Lantos, Demokrat Parti’nin önde gelen üyelerinden John Murtha ve diğer bazı üyelerle görüştü.

Bakan ayrıca Kongre üyeleri, Amerika’nın eski Ankara büyükelçileri, Türkiye’yi tanıyan, hakkında kitap yazan isimlerin de hazır bulunduğu bir öğle yemeğine katıldı.

Gül üyelerden, Kongre’ye sunulan Ermeni Karar Tasarısı’nın kabul edilmemesini istedi. Dışişleri Bakanı Türkiye ile Amerika arasındaki ilişkilerin sıradan olmayıp, enerji dahil, birçok alanda yakın işbirliği ve ortaklığa dayalı stratejik boyutlara sahip olduğunu belirtti ve Ermeni Karar Tasarısı’nın bu ilişkileri zehirlemesine izin verilmemesini istedi. Gül temaslarında, Amerika’nın ulusal meselesi olmayan, ve belli bir grubun faaliyetinin ürünü olan Ermeni Karar Tasarısı’nın iki ülke arasındaki ilişkileri rehin almaması gerektiğini anlattı. Bakan Kongre üyelerini Amerika’nın çıkarlarını ön plana alıp, tasarının kabulünün, Türkiye’yle ilişkilerde yaratabileceği sonuçları düşünmeye davet etti.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül yarın New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’la görüşecek.
XS
SM
MD
LG