Erişilebilirlik

Bağdat'ta Yeni Güvenlik Uygulaması


Bağdat’ta uzun süredir beklenen geniş çaplı güvenlik operasyonu dün başladı.Amerikalı General William Caldwell, Bağdat’a takviye birlikler gelince operasyonun daha da genişletileceğini açıkladı. Plan Bağdat’ta güvenliği sağlamak için 90 bin Amerikan ve Irak askerinin sevkini öngörüyor. Savunma Bakanlığı sözcüsü, Mayıs ayına kadar Bağdat’ta asker sayısının kademeli olarak arttırılacağını açıkladı.

Savunma Bakanı Robert Gates Kongre’deki bir konuşmasında Bağdat operasyonunun, isyancıları başkentte yenilgiye uğratmak için Amerika’nın elindeki son çare olmadığını söyledi.

Öte yandan Amerikan ordusu, Bağdat’ın kuzeybatısında bir Amerikan nakliye helikopterinin düştüğü ve 7 askerin öldüğü haberini doğruladı ve olayın soruşturulduğunu açıkladı.

El-Kaide ile ilişkili bir Sünni direnişçi grup, İnternet sitesinde helikopteri düşürdüklerini öne sürdü. Böylece son haftalarda Irak’ta düşen helikopter sayısı beşe yükseldi.4

Dört Iraklı Subay Tutuklandı


Öte yandan Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, İranlı diplomatın kaçırılması olayıyla ilgili olarak dört Iraklı subayın tutuklandığını açıkladı. Zebari, tutuklananların subay olmalarına rağmen hükümetin bilgisi dışında hareket ettiklerinin sanıldığını söyledi.

Subayların kimden emir aldıkları konusunda sorguya çekildiğini belirten Bakan, başka bir açıklamada bulunmadı. Irak askeri üniforması giymiş silahlı bir grup İran Elçiliği İkinci Sekreteri Celal Şerefi’yi Bağdat’ta pazar günü kaçırmıştı.

İran, diplomatın can güvenliğinden Amerika’yı sorumlu tutuyor. Amerika olayla ilgisi olmadığını açıklamıştı.

Sivil Kuruluşlara Çağrı

Amerikalı komutanların, sivil kuruluşları Irak’ta daha çok çaba göstermeye çağırdıkları bildiriliyor.

New York Times gazetesine göre komutanlar, Başkan Bush’a, Amerikan sivil kuruluşları ülkenin yeniden inşası için hızla harekete geçmezlerse, yeni Irak planının sonuç vermeyeceğini bildirdi.

Komutanlar ayrıca Dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın, plana göre Irak’ta görev yapacak 350 kişilik yeni dışişleri kadrosunun üçte biri için askeri personel istemesinden de yakındı.

Rice, dün, Kongrede, mühendis, hukukçu ve tarım uzmanı gibi farklı mesleklerden 350 kişiye ihtiyaç olduğunu söylemişti.



XS
SM
MD
LG