Erişilebilirlik

Fransa'daki Kürtlerden  Protesto


Fransız emniyet birimleri tarafından üç gündür yürütülen PKK operasyonu, başkent Paris’i aşarak ülke geneline yayıldı. Fransız polisi ülkede PKK üyelerini adeta kıskaca aldı.

Polis dün de, Kürt göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı Vannes, Toulouse ve Bordeaux kentlerinde operasyon gerçekleştirdi. Çeşitli yerlere yapılan baskınlarda PKK Fransa sorumlusu Rıza Altun’un ardından, örgütün önemli isimlerinden Nedim Seven göz altına alındı.

Nedim Seven bir süre önce Hollanda polisi tarafından tutuklanmış ve Fransa’ya iade edilmişti. Seven ve Canan Kurtyılmaz’ın örgütün yeni Avrupa Sorumluları olduğu öne sürülüyor.

Paris’te yürütülen operasyonların ardından Fransız polisi, önceki gün yakalanan 14 kişinin gözaltı sürelerini 48 saat uzattı.

Uzatma kararını açıklayan Rıza Altun ve Nedim Seven’in avukatı Fransız hukukçu Jean-Louis Malterre, ajanslara yaptığı açıklamada, kendisinin de olayları şimdilik basından takip ettiğini, antiterör yasası gereğince müvekkilleri ile görüşme hakkının olmadığını belirtti. Malterre, operasyonların yasal olduğunu ve baskınların savcılık emriyle gerçekleştirildiğini de kaydetti.

Öte yandan dün akşam saat 20.30 sıralarında Toulouse kentinde bir Kürt çay salonuna polisler tarafından baskın düzenlendi. Çay salonu sahibi tarafından yapılan açıklamada 10 ile 15 arasında kişinin gözaltına alındığı, gözaltına alınanların tümünün oturum izni olmayan sığınmacı Kürtler olduğu öğrenildi.

Yine Paris’e ulaşan bilgilere göre Türk Emniyeti, İnterpol aracılığıyla Fransa’da yürütülen operasyonlarla ilgli bilgi istedi. Türk yetkililer gözaltındakilerin ifadeleri ile ele geçirilen belge ve bilgilerin kendilerine verilmesini talep etti.

Bu arada, Kürt dernek ve kuruluşlarına mensup yaklaşık 4 bin Kürt kökenli göçmen dün ve bugün, gözaltıları protesto etmek için Paris’te gösteri düzenlediler, göz altına alınanların bir an önce serbest bırakılmasını istediler.

Marsilya’da da bini aşkın kişi gözaltıları protesto etmek için bir araya geldi. Kürt aileler Bordoeux kentinde çocuklarını okula göndermeyerek operasyonu protesto edeceklerini açıkladılar.

Paris’te üç gündür gerçekleştirilen operasyonlarda PKK’nın finans kaynaklarının kurutulması amaçlanıyor. Gözaltına alınanlar, ‘terörizmin finansmanı, organize suç ve kara para aklamak’ iddialarıyla suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG