Erişilebilirlik

Paris'te PKK Operasyonu Büyüyor


Fransa’da önceki gün sabaha karşı yapılan bir operasyonla göz altına alınan biri kadın 14 PKK örgüt üyesine ilişkin soruşturmanın genişletildiği öğrenildi.

PKK üyeleri Paris yakınlarındaki üç banliyöde Fransız anti terör dairesi mali şubesi ile polis mali şubesinin ortak operasyonunda yakalanmıştı. .

Aralarında PKK’nın önde gelen isimlerinden Fransa sorumlusu Rıza Altun’un ve Belçikalı Kürt bir kadının da bulunduğu örgütün kilit isimlerinin, Fransız anti-terör dairesi tarafından yürütülen sorgusu devam ediyor.

Fransız makamları, Avrupa’nın ortak operasyonu çerçevesinde harekete geçen Fransız anti terör dairesinin örgütün mali kaynaklarını kurutmak amacıyla başlattığı operasyonu genişletiyor.

Dün sabah saatlerinde Paris’in üç banliyösünde Fransız polisi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 13 Kürt kökenli Türkiyeli göçmenin göz altına alındığını duyurmuştuk.

Gün boyunca anti terör savcıları tarafından yakalanan örgüt üyelerinin sorgusu devam etti. Son haberlere göre yakalanan militanlar arasında, örgüt son derece önemli isimlernden Fransa Sorumlusu Rıza Altun’un yanısıra, çok sayıda kilit kadro görevinde bulunan isimlerin de yer aldığı öğrenildi. Göz alltına alınan 13 Kürd’ün yanısıra Canan Kurtyılmaz adında 1 Belçikalı kadının da yakalanlar arasında olduğu belirtildi.

Operasyonun kapsamını genişleten Fransız polisi dün de kürt kökenli Türkiyeli göçmenlerin örgütlendiği Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ni bastı. Fransız İçişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı adayı Nicolas Sarkozy’nin seçim bürosunun hemen yanında bulunan binaya giren polis, derneğin tüm döküman ve bilgisayarları ile, kesici bir silah ve dernekte bulunan 50 bin Euro’ya el koydu.

Dernek yöneticileri kendi yokluklarında gerçekleşen operasyonu “Bizim saklayacak hiçbir şeyimiz yok neden kapılar dolaplar kırılıyor” diyerek protesto ettiler. Yakalanan şahısların, « terörizme mali destek sağlamak amacıyla çete kurmak, haraç toplamak ve kara para aklamak » suçlarından sorguları devam ediyor.

Polis kaynaklarından edinilen bilgilere göre bu kişiler, Türkiye’de son dönemlerde bombalı eylemler gerçekleştiren PKK’nın yan örgütlerinden ‘Kürdistan Özgürlük Şahinleri’ne (TAK) finansman sağlamakla suçlanıyor.

Aynı kaynaklar, örgütün Fransa’da yaşayan Kürtlerden, yılda ortalama 5 milyon Euro topladıklarının tahmin edildiğini de belirtiyor Sanıklar anti terör hakimleri Jean-Louis Bruguière et Thierry Fragnoli tarafından çıkarılan « Avrupa arama emri » ile yakalandılar.

Fransız polisi operasyonu, bu iki yargıcın 6 ay süren soruşturması sonrasında gerçekleştirdi. İki yargıç ise araştırmaya Temmuz 2006’da, 200 bin Euro’yu dolara çevirmek isteyen ve paranın kaynağını açıklayamayan iki kişinin suç üstü yakalanması üzerine başlatmıştı.

Türkiye ve Avrupa’nın yanısıra Amerika Birleşik Devletleri de PKK’yı “terörist örgüt” olarak tanımlamış, bir süredir de Türkiye ile kurulan ortak koordinasyon kurulu aracılığıyla örgütün Avrupa’daki finans kaynaklarının kurutulması için çalışma başlatmıştı. Daha önce Almanya’da başlayan operasyon, Fransa’da genişletilerek devam ediyor.

XS
SM
MD
LG