Erişilebilirlik

İngiltere'de 'Türk Lobisi' Kuruluyor


İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir lobi grubu kuruldu. “Türkiye’nin İşçi Partili Dostları” isimli grup, bugün İngiliz Avam Kamarası’ndaki bir törenle faaliyetlerine başlayacak.

“Türkiye’nin İşçi Partili Dostları” isimli grup, iktidardaki İşçi Partisi milletvekili David Lammy ile Londra’da Türklerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerden Haringey belediyesi encümen üyesi Nilgün Canver’in öncülüğünde oluşturuldu. İngilizce adı “Labour Friends of Turkey” olan grup, kuruluşu onuruna İngiliz Avam Kamarası’nda bir davet veriyor. Kendisine geleceğin başbakanı gözüyle bakılan şu anki Maliye Bakanı Gordon Brown, eski Dışişleri bakanı ve şu anki Avam Kamarası lideri Jack Straw, Avrupa İşlerinden sorumlu bakan Geoff Hoon ve İşçi Partisi Başkanı Hazel Blears davetlliler arasında bulunuyor ve bazı kabine üyelerinin davette konuşma yapmaları bekleniyor.

Grubun, “İngiltere ve Türkiye arasındaki ilişkileri daha güçlü hale getirmeyi, hükümetler, parlamenterler, danışmanlar arasındaki çalışma sürdürmeyi, ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini desteklemeyi” amaçladığı vurgulandı.

Grubun kuruluşu amacıyla verilen davete ayrıca diğer bazı milletvekilleri ve İngiltere’deki Türk toplumunun temsilcilerinin de katılması bekleniliyor. Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan İşçi Partisi milletvekili David Lammy şöyle dedi: “Sözkonusu grubun açılış davetine ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyorum, çünkü İngiltere’nin en çeşitlilik gösteren seçim bölgelerinden birinin milletvekili olarak, Türk toplumunun değer ve önemini biliyorum. Kuzey Londra ve o bölgedeki Tottenham semti, İngiltere’deki en büyük ve en başarılı Türk topluluklarından birisini bünyesinde barındırmaktadır. Bu, ayrıca, içinden İngiltere’deki Türk kökenli ilk belediye encümen üyesini çıkarması sebebiyle mensubu bulunduğum İşçi Partisiine de yansımış bulunmaktadır. Kuzey ve Doğu Londra’nin İşçi Partili milletvekilleri bu girişimi desteklemektedirler.”

Açıklamada, Türkiye’nin İşçi Partili Dostları grubunun, İşçi Partisi ile Türkiye’deki demokratik gruplar arasından bağları güçlendirmeyi amaçladığı ve hem İngiltere, hem de Türkiye’de çeşitli toplantılar düzenleyeceği kaydedildi. Grubun başkanlığını İşçi Partisi mensubu Haringey belediye encümen üyesi Nilgün Canver yapacak.
XS
SM
MD
LG