Erişilebilirlik

Clooney'lerin Darfur Belgeseli


Ünlü aktör George Clooney ve babası deneyimli gazeteci Nick Clooney, dünyanın dikkatini Sudan’ın Darfur bölgesindeki krize çekmek için bir belgesel hazırladı. “Darfur’a Yolculuk” adlı belgesel, Amerikan televizyonlarında gösterilmeye başladı.

Film şu sözlerle açılıyor: "Darfur... Ölümle yüzyüze gelmiş 2 milyondan fazla insan... Kendi hükümetleri tarafından terkedilmiş, militanların saldırılarına hedef olan bu insanları karanlık bir gelecek bekliyor. Bugüne kadar en 200 bin'i hayatlarını kaybetti."

Bu açılışı gazeteci Nick Clooney yapıyor. Aktör ve yönetmen oğlu George Clooney’le birlikte Sudan’ın batısında, savaşın yerlebir ettiği bölgede 9 gün geçiren Nick Clooney, belgeselde, yaşamlarının her dakikası dehşet dolu olan mültecilerin durumunu anlattıklarını söylüyor:

"Bütün amacımız, Darfur’da olup bitenleri Amerika’da ve dünyanın diğer ülkelerinde duyurmak."

Baba-oğul Clooney’ler, filmde, Darfur halkının içinde yaşadığı zor koşulları anlatyor. Amaç, film yıldızı George Clooney’nin şöhretinden yararlanarak dünyanın dikkatini Darfur krizine çekmek.

Aktör George Clooney, Darfur krizi konusunda aktif olarak çalışıyor. Clooney, geçenlerde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin özel toplantısında Darfur bölgesinde Birleşmiş Milletler güçlerinin bulunması gerektiğini söyledi:

"Bu soykırım, gözlerinizin önünde yapılıyor. Bu vahşeti engellemezseniz tarih bunu yazacak. Tıpkı Rwanda, Kamboçya ve Auschwitz soykırımları gibi..."

Amerika’nın eski Güney Afrika ve Nijerya büyükelçisi Princeton Lyman, krizin, Sudan Hükümeti’nin, Darfur topraklarını ve Sudan’ın batısındaki petrol rezervlerini ele geçirmeye çalışan Darfurlu direnişçileri ortadan kaldırmak istemesi üzerine çıktığını söylüyor:

"Hükümete ait askerlerin çoğu zaten güneydeydi. Darfur'da başlayan direniş hareketine iki şekilde karşılık verdiler. Çoğu göçebe Araplar olan Darfurlu milisleri silahlandırdılar ve onlara havadan yardım sağladılar. 'Cancavid' adı verilen bu milisler sadece direnişçilere saldırmakla kalmadı, direnişçiler terkettiği yerlerdeki sicil halka da saldırmaya başladı."

George Clooney, Sudan hükümetinin topraklarını geri almak için Darfurluları ortadan kaldırma siyaseti izlediğini söylüyor:

"Korkutarak, su kuyularını zehirleyerek, kadınların ırzına geçerek halkı yerlerinden uzaklaştırıyorlar."

“Darfur’a Yolculuk” belgeselinde 2003 yılındanberi Sudan Hükümet kuvvetleri ve hükümetin desteklediği milislerin yüzbinlerce Darfurluya tecavüz ettiği, aç bıraktığı ve öldürdüğü anlatılıyor. Bölgede yerlerini terketmeye zorlanan milyonlarca kişinin gıda ve ilaç ihtiyacını uluslararası yardım kuruluşları karşılamaya çalışıyor.

Filmin bir sahnesinde Nick Clooney, son derece kötü koşullar içindeki mültecilerle konuşurken kameranın gerisinde oğlu, aktör ve yönetmen George Clooney bulunuyor. Bir kadın, yaşadıklarını anlatırken, "Bebeğimi sırtımda taşıyordum. Bana ateş ettiler. Bebeğimi vurdular. Bebeğim bana kalkan oldu ve öldü, onun sayesinde kurtuldum," diyor.

George Clooney Darfur'daki durumu gördükten uluslararası topluluğun dikkatini Darfur'da olanlara çekmek için çalışmaya karar verdiğini söylüyor. Aktör belgeselin gösterime sokulması dolayısıyla Washington'da düzenlediği basın toplantısında şöyle dedi:

"Örneğin Çin'e gitmek, onlara, insan hakları alanında iyi bir şöhretleri olmadığını, yakında olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, Darfur'daki durumla ilgilenerek belki imajlarını düzeltmek isteyebileceklerini söylemek istiyorum."

"Darfur'a Yolculuk" Amerikan televizyonlarında gösterilmeye başlandı. Ayrıca filmin kopyaları Amerikan Kongresi üyelerine, kiliselere ve sivil toplum örgütlerine dağıtıldı.

XS
SM
MD
LG