Erişilebilirlik

Kurnaz Soruşturması Steinmeier'ı Sıkıştırıyor


2007 yılının ilk haftalarında Almanya’nın en çok konuştuğu isim hiç kuşkusuz Murat Kurnaz oldu. Terörist olmadığının anlaşılmasına rağmen Guantanamo cezaevinde dört yıl tutulan Kurnaz’la bağlantılı tartışmalar sürüyor ve bu olaya neden olduğu tahmin edilen Dışişleri bakanı Frank Walter Steinmeier’in koltuğu her geçen gün daha fazla sallanıyor.

Steinmeier için kader günü 8 Mart olacak gibi görünüyor. Bakan o gün Meclis Araştırma Komisyonu’nda ifade verecek. Daha önce Steinmeier´in ifadesi için öngörülen tarih Nisan ayı başıydı.

Aynı gün eski İçişleri Bakanı Otto Schilly´nin de komisyona ifade vermesi bekleniyor. 1 Mart tarihinde ise eski Dışişleri Bakanı Joschka Fischer komisyonda dinlenecek. O dönemin hükümet ortağı olan Yeşiller Partisi kendilerinin, özellikle de Fischer´in Kurnaz´ın serbest bırakılması için çok uğraştığını, ancak bu çabaların engellendiğini açıklayarak, Steinmeier’i sıkıştırıyor.

Tüm bu suçlamalara ilk başta “Benim haberim yoktu” diyen Steinmeier, sonra "Bugün olsa aynı kararı verirdim ve Kurnaz’ın dönmesini engellerdim" ifadesiyle olaydaki sorumluğunu kabul etmişti. Bu arada eski Başbakan Schröder de, kendi döneminde 2000-2005 yılları arasında gizli servis birimlerinden sorumlu müsteşar olarak görev yapan Steinmeier’e destek verdi ve Steinmeier’in kararlarının arkasında durduğunu söyledi. Aynı şekilde Başbakan Merkel de Steinmeier’e toz kondurmuyor, siyasi gözlemciler Almanya’nın AB Konsey Dönem Başkanlığı’nı üstlendiği bir sırada Steinmeier'ın vazgeçilmez bir isim olduğunu ve Merkel’in kendisini sonuna dek korumayı hedeflediğini belirtiyorlar.

Suçsuz bir şekilde Guantanamo’da yıllarını geçiren Murat Kurnaz ise bugünlerde piyasaya çıkacak kitabıyla ilgili son çalışmaları sürdürüyor. “Yaşamımdaki 5 Yılım’ adını taşıyacak kitabında Kurnaz, özellikle Guantanamo üssünde yaşadıklarını ve gördüğü işkenceleri anlatmayı amaçlıyor. Kitabın 23 Nisan tarihinde Almanya’da raflardaki yerini alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG