Erişilebilirlik

2 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Kosova’da kalıcı bir çözümün bağımsızlıktan geçtiğini savunuyor. Ancak gazete Kosova’da bağımsızlığın Sırplara ve Rusya’ya kabul ettirebilmesi için, Batının özellikle de Amerika’nın daha katı bir tavır izlemesi gerektiğini vurguluyor.

"Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler’in alacağı bağımsızlık kararını veto ederek krizi tırmandırabilir. Veya kararı kabul ederek, bu kararı Batı yanlısı Gürcistan ve Moldova’daki Moskova destekli ayrılıkçılara da bağımsızlık verilmesi için emsal olarak kullanabilir. Eğer Putin Kosova’yı gerekçe göstererek sorun yaratmak isterse, Amerika’nın ya Kosovalı Arnavutlara ya da Gürcistan’daki liberal demokrat hükümete verdiği destekten vazgeçmesi gerekebilir. Yönetim şimdiden bu konuda kararsız bir tavır izlemeyeceğini açıklamalıdır."

New York Times İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu IRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein’in polis gücü konusundaki ambargoyu kaldırma kararından sonra, İngiltere yanlısı Birlikçilerin de benzer bir adım atması gerektiğini belirtiyor. Gazetenin yorumuna göre, bu konuda görev, en büyük Protestan partisi olan Demokratik Birlikçilerin başkanı Ian Paisley’e düşüyor.

"Paisley, kendi partisinin 1998’deki barış anlaşmasında belirtildiği gibi Sinn Fein’le ortak bir hükümet kurmak için öne sürdüğü şartların artık yerine getirildiğini açıkça ifade etmelidir. İngiltere başbakanı Tony Blair de, Paisley’nin doğru bir adım atacağı düşüncesiyle Kuzey İrlanda’da bir ay içinde seçime gidilmesini istedi. Bu, Paisley’in yapıcı ve ileriye dönük bir miras bırakması için son şansıdır. Eğer Paisley geçmişte yaşamayı sürdürürse, özyönetim vaadi, sonsuza kadar ertelenecektir ve bunun sorumlusu da tek bir kişi olacaktır."

Los Angeles Times Amerika’nın teröre karşı savaşta Avrupa ülkelerinden destek alabilmesi için bu ülkelerin yasalarına saygılı davranması gerektiği görüşüne yer veriyor. Gazete, CIA’in Avrupa’daki yasa dışı faaliyetlerinin Bush yönetimi açısından ciddi bir sorun oluşturduğunun altını çiziyor.

"Yönetim, zanlıları kaçırmadan önce yerel yetkililerle temasa geçmelidir, zanlıları başka ülkelere göndererek orada işkence görmelerine neden olan uygulamayı yasaklamalıdır, tutuklulara muamele konusunda müttefiklerine verdiği sözleri tutmalıdır. Avrupa’daki yasalara saygı göstermediğimizde, terörle mücadeleye zarar veriyoruz. Artık daha fazla adam kaçırma ve zanlılara işkence yapan ülkelere teslim etme gibi uygulamalar olmamalıdır."

USA Today, Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nın açıklayacağı rapordan önce, küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerde artık bilimsel tartışmaların değil, siyasi kararların belirleyici olacağını vurguluyor.

"Batı sorunu artık kabul etti, şimdi asıl sorun gelişmekte olan ülkelerin de aynı noktaya gelmesi. Bu noktada ise teknoloji çok önemli. Eğer gelişmekte olan ülkeler elektrik üretimi ve nakliye için daha iyi teknolojilere sahip olursa, Batının çevre konusunda yaptığı hataları tekrarlamalarına da gerek kalmaz."

XS
SM
MD
LG