Erişilebilirlik

Ankara'da Türkiye-Suriye Görüşmeleri


Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim Türkiye’yi ziyaret etti ve Şam hükümetinin Irak'la ilgili mesajlarını iletti. Yabancı güçlerin Irak’ı terk etmesi ve milis güçlerin dağıtılması gerektiğini söyleyen Suriyeli Bakan Ortadoğu'daki Şii-Sünni gerilimini düşürmek konusunda İran, Suriye ve Türkiye’nin ortak anlayışa sahip olduğunu söyledi.

Türkiye ve Suriye, komşu ülke Irak’taki durum ve Ortadoğu'da yükselen Şii-Sünni gerilimini Ankara’da masaya yatırdı.

Türkiye’ye günübirlik çalışma ziyareti yapan Suriye Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Şam yönetiminin mesajını iletti.

Temaslarının ardından Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Suriyeli Bakan, soruları yanıtlarken, Şam’ın mesajının temel ekseninin Irak olduğunu söyledi. Velid Muallim, Irak’ın nüfus ve toprak olarak bütünlüğü ile egemenliği ve bağımsızlığı konusuna vurgu yaptıklarını kaydetti.

Irak’taki dinsel ve etnik bölünmelerden büyük üzüntü duyduklarını ve çözümün Irak’ın kendi içinden çıkması gerektiğini düşündüklerini ifade eden konuk dışişleri bakanı, ulusal uzlaşı konferansını desteklediklerini vurguladı.

Amerika’nın Irak politikasını eleştiren ve Washington’un tek başına başarı elde edemeyeceğini savunan Bakan, kendilerinin komşu ülkelerin desteklediği bir çözümden yana olduklarını ifade etti. Suriyeli Bakan, kendi çözüm önerilerini, yabancı güçlerin Irak’ı terk etmesi ve milis güçlerin dağıtılması olarak sıraladı.

Ankara'ya geliş amaçlarından birinin Ortadoğu'daki Şii-Sünni gerilimini düşürmek olduğunu anlatan Suriyeli Bakan, İran, Suriye ve Türkiye’nin bu konuda ortak anlayışa sahip olduğunu söyledi. Muallim, İsrail ile barış konusunda umudun hiç olmadığı kadar azaldığını da kaydetti.

Öte yandan Amerikan Kongresi’ne sunulan sözde Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin karar tasarısı Ankara’da hareketlilik yarattı. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, yaptığı yazalı açıklamada, Bush Yönetiminin tavrında bir değişiklik olmadığına vurgu yaptı ve yönetimin teklife Kongre’de aktif bir biçimde karşı çıkacağını kaydetti. Wilson’un kısa açıklamasında, 1915 yılında yaşananlar için “Osmanlı İmparatorluğunun son döneminde gerçekleşen trajik olaylar” ifadesini kullanması dikkat çekti.

XS
SM
MD
LG