Erişilebilirlik

Afganistan'ın Geleceği Berlin'de Tartışılıyor


Taleban rejiminin çökmesinden 5 yıl sonra Afganistan’ın ekonomik durumu ve geleceği Berlin’de düzenlenen bir dizi konferansta ele alınıyor.

Toplantılar dizisi bugün Avrupa Birliği Troykası olarak bilinen ve dönem başkanı Almanya Dışişleri bakanı Frank Walter Steinmeier, Avrupa Birliği Dışişleri Komiseri Benita Ferrero-Waldner ve Birlik’in Dışilişkiler sorumlusu Javier Solana’dan oluşan üçlünün, Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta ile bir araya gelmesi ile başladı.

Söz konusu toplantıda, Avrupa Birliği’nin geride kalan beş yılda kendi bütçesinden Afganistan’a aktardığı beş milyar Euronun hangi alanlarda harcandığı ve mali yardımların bundan böyle nasıl daha verimli kullanılabileceği gündem maddelerini oluşturdu.

AB bütçesi dışında üye ülkelerin kendi sağladıkları mali yardımlar da hesaba katıldığında Avrupa ülkelerinin Afganistan'a sağladığı katkı son dört yılda 3,7 milyar Euroyu buluyor.

Buluşmayla bağlantılı bir değerlendirme yapan Ferrero-Waldner, Taliban dönemine kıyasla ülkede çok olumlu gelişmeler yaşandığını, özellikle bölgesel kalkınma alanında ilerleme kaydedildiğini, ancak buna karşın uyuşturucuyla mücadelede hedeflenene ulaşılamadığını belirtti.

AB Dışişleri Komiseri bundan sonra Afgan hükümetinin ‘daha fazla sorumluluk taşıyarak, ülkede demokratik sistemin yerleşmesini bir şans’ olarak algılaması gerektiğini belirtti. Ferrero-Waldner, Afgan hükümetinin ülkedeki rüşvet ve yolsuzluk olayları ile de daha çetin mücadele vermesi gerektiğini söyledi.

Troykanın, Afganistan Dışişleri Bakanı Spanta ile toplantısında, 2010 yılına kadar ülkeye AB tarafından yapılacak yaklaşık 600 milyon Euro yardımın hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, uyuşturucuyla mücadele ve Afganistan-Pakistan işbirliğinin geliştirilmesi gibi alanlarda yoğunlaştırılması yönünde karar alındı.

Avrupa Birliği’nin önümüzdeki dönemdeki mali desteğinin ayrıca adalet sistemindeki reformlara ve sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik projelere aktarılacağı da buluşma kapsamında kamuoyuna yansıdı.

Bu toplantının ardından Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, NATO genel sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen bu toplantıda ise Almanya’nın, Afganistan’a keşif amaçlı Tornado uçakları göndermesi konusunun ele alındığı tahmin ediliyor.

Cuma günü NATO’nun Brüksel’deki Dışişleri Bakanları Zirvesi’nde Almanya’dan 6 adet Tornado tipi keşif uçağını bir an önce Afganistan’a göndermesi talep edilmişti. Afganistan'da ISAF’a baglı yaklaşık 33 bin asker var, bunlardan 2850’si Alman. Alman askerleri başkent Kabil ve kuzeyinde konuşlandırılmış durumda.

Öte yandan hem mali yardım hem Afganistan'daki Taliban ve diğer hükümet karşıtı güçlere karşı ilkbahar aylarında başlaması beklenen harekat öncesinde askeri durum yarın Uluslararası Afganistan Konferansı’nda da ana gündem maddesini oluşturacak. İlki 2002’de Bonn’da gerçekleşen, ardından geçen yıl Londra’da tekrarlanan konferansa Türkiye’den de katılımcılar bekleniyor.

XS
SM
MD
LG