Erişilebilirlik

Yahudi Soykırımını Anma Günü


Yahudi Soykırımını Anma Günü dolayısıyla çeşitli ülkelerde törenler düzenleniyor. 62 yıl önce, bugün, Sovyet askerleri Polonya’daki Auschwitz-Birkenau toplama kampına girmişti. İkinci Dünya Savaşında Naziler bu toplama kampında 2 milyon Yahudiyi öldürmüştü.

Törenler kapsamında, ayrıca, Bosna, Kamboçya, Kosova ve Rwanda soykırımlarında hayatlarını kaybedenler anılıyor.

Birleşmiş Milletler, dün, Yahudi soykırımının inkar edilmesini kınayan bir tasarı kabul etti.

Almanya da, Avrupa Birliği’nde Yahudi soykırımının inkar edilmesinin suç kapsamına alınması için çalışıyor.

İkinci Dünya Savaşında, Naziler 6 milyon Yahudiyi öldürmüştü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı da bir mesaj yayınladı.

Dışişleri Bakanlığının Mesajı

"Yahudi Soykırımı (Holokost) insanlığın ortak vicdanında silinmez izler bırakan emsalsiz ve yadsınamaz bir tarihi gerçektir. Altı milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine yol açan bu büyük trajedi insanlık tarihinin en karanlık sayfalarından birini oluşturmaktadır.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1 Kasım 2005’de aldığı 'Yahudi Soykırımı'nın (Holokost) Anılması' başlıklı karar uyarınca, 62 yıl önce Auschwitz toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak 'Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma Günü' ilan edilmiştir. Bu karara ortak sunucu olan Türkiye, anti-semitizmin ve her türlü ırkçılığın insanlığa karşı suç olduğuna ve hepimizin ortak kaygısı olan bu sorunlara karşı kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğine inanmaktadır.

Türkiye, bu ilkeli tutumunun doğal sonucu olarak, Ocak 2007’de BM Genel Kuruluna sunulan 'Yahudi Soykırımının Reddedilmesi' başlıklı karar tasarısına da ortak sunucu olmuştur.

Tarih boyunca Türkler ve Yahudiler arasında dayanışma ve işbirliğine dayanan güçlü bağlar mevcut olmuştur. Bu güçlü ilişkiler halen sürmektedir. Türkler zor anlarında Yahudilerin yanında yer almışlardır.

Osmanlı Sultanı II. Beyazıd 1492 yılında yurtlarından sürülen Yahudilere Osmanlı İmparatorluğu’nun kapılarını açmıştır.

II. Dünya Savaşı sırasında Soykırımdan kaçan Yahudilere ülkemizce sağlanan yardımların birçok örneği bulunmaktadır. Savaş sırasında Sabahattin Ülkümen, Necdet Kent ve Namık Kemal Yolga gibi diplomatlarımız görev yaptıkları, sırasıyla, Rodos, Marsilya ve Paris gibi şehirlerde işgal güçlerinin Yahudi kökenli Türk vatandaşlarını ölüm kamplarına göndermelerini kendi yaşamlarını da tehlikeye atarak engellemişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan binlerce Yahudiye de, keza, yardımcı olunmuştur.

Tarihte eşi bulunmayan Yahudi soykırımı trajedisinden insanlık gerekli dersleri çıkartmalı ve benzer olaylar bir daha tekrarlanmamalıdır. Bunun için tüm ülkelere sorumluluk düşmektedir. Türkiye de bu sorumluluğun bilinciyle üzerine düşeni yapmaya kararlılıkla devam edecektir.

Bu anlamlı günde, II. Dünya Savaşı sırasında vuku bulan Soykırım sırasında yaşamını yitiren tüm insanları bir kez daha saygıyla anıyoruz."

XS
SM
MD
LG