Erişilebilirlik

'Irak'ta Bütün Yabancı Savaşçılar Hedef'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Irak'ta İran ajanı olduğu sanılan kişileri hedef alma konusunda yeni bir politikanın sözkonusu olmadığını açıkladı. Bu yöndeki haber dünkü Washington Post gazetesinde çıkmıştı. Savunma Bakanı, Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin, kendilerini vurmaya çalışan bütün yabancı savaşçıları hedef alacağını söyledi.

Robert Gates, bakanlık görevini devraldıktan sonra ilk basın toplantısını dün (Cuma) düzenledi. Savunna Bakanı, Washington Post'ta çıkan haberde "birçok yanlışlık" bulunduğunu belirtti.

Gazete, yeni belirlenen bir politikaya göre, Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin, İran adına çalışan ajanları gerektiği takdirde yakalama ve öldürme yetkisine sahip olduğunu bildirmişti. Haberde, daha önce yakalanan İranlıların birkaç gün içinde serbest bırakıldığı kaydediliyordu. Washington Post, yeni talimatın, Irak'ta İran'ın nüfuzunu kırmayı hedefleyen yeni yaklaşımın bir parçası olduğunu yazmıştı.

Savunma Bakanı Gates, politikada bir değişiklik olmadığını, Irak'taki Amerikan kuvvetlerinin, kendilerine hedef alan bütün yabancı savaşçıları yakalayıp etkisiz hale getirme yetkisine sahip olduğunu söyledi.

Gates bu açıklamasını, Beyaz Saray'da Başkan Bush ve Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanlığı görevine yeni atanan Korgeneral David Petraeus'la görüştükten sonra yaptı.

Başkan Bush bu görüşmenin sonunda gazetecilere açıklama yaparken, "Politikamız, Irak'taki askerlerimizi korumaktır. Akla yatkın olanı yapacağız ve askerlerimize zarar vermeye ve bizi hedeflerimize ulaşmaktan alıkoymaya çalışan ya da masum Irak vatandaşlarını öldürmeye kalkışanları durduracağız."

Amerikalı yetkililer Irak'ta Amerikan kuvvetlerinin, İran tarafından doğrudan girişilen bir saldırıya hedef olduğu yolunda herhangibir kanıt bulunmadığını söylüyor. Ancak İranlıların Amerikan ve Irak kuvvetlerine saldıran teröristlere ve milis gruplarına malzeme ve eğitim desteği sağladığı belirtiliyor.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Amerikan askerleri arasında ağır kayıplara yolaçan ve yapımına İran'ın destek sağladığı bildirilen tahrip gücü yüksek bombalar konusunda özellikle kaygılı olduğunu söyledi. "Amerikan askerlerinin verdiği kayıpların yüzde 70'ine yolaçtığı sanılan bu bombaları yerleştiren şebekeleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz" diyen Gates, "Irak'ta bulunuyor ve askerlerimizi öldürmeye çalışıyorsanız sizi hedef alacağımızı bilmelisiniz," diye konuştu.

Washington Post gazetesinin haberinde, kimliği verilmeyen Amerikalı yetkililere dayanılarak, Irak'ta 150 kadar İran istihbarat ajanı bulunduğu belirtiliyor. Savunma Bakanı Gates, bu sayının ne olduğu konusunda bilgisi olmadığını ancak bu kişiler şiddete yolaçan grupları destekliyorsa Amerikan kuvvetlerinin de onları hedef alacağını söyledi.

Bu arada Savunma Bakanlığı, Irak'ın kuzeyindeki Erbil'de iki hafta önce tutuklanan ve şiddet hareketlerini desteklediklerinden şüphe edilen beş İranlının hala Amerikan kuvvetlerinin elinde bulunduğunu açıkladı. Bu kişiler, diplomatik dokunulmazlıkları olduğunu söylüyordu.

Başkan Bush ve Savunma Bakanı Gates, İran'ın Irak'taki davranışına yönelik Amerikan yaklaşımının, İran'a karşı doğrudan askeri eylem şekline dönüşmeyeceğini söylediler. Gates ayrıca Başkan Bush'un yeni stratejisi çerçevesinde Irak'a gönderileceği açıklamanan 21,000 ek Amerikan askerinin tamamının gönderilmesini beklediğini bildirdi ve bu sürecin hızlandırılmasını istedi.

Savunma Bakanı, Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanlığı görevine yeni atanan Korgeneral Patreus'un, ek askeri gücü gerekli gördüğünü söyledi. Robert Gates, Basra Körfezi'ndeki Amerikan deniz gücünü, ikinci bir uçak gemisi sevkederek arttırma kararının, dostlara ve düşmanlara, bölgede istikrarın Amerika için önemli olduğunu göstermeyi amaçladığını bildirdi. Bu adım, birçokları tarafından İran'a yönelik bir kuvvet gösterisi olarak nitelenmiş ve İran'a, Irak'a müdahaleden vazgeçip nükleer silah geliştirme çabasını durdurması gerektiğini hatırlatma girişimi şeklinde yorumlanmıştı.

XS
SM
MD
LG