Erişilebilirlik

Gül Blazy'le Görüştü


Lübnan Konferansına katılmak üzere Paris’te bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, konferans sırasında ikili temaslarda da bulundu. Gül, Fransız meslektaşı Philippe Douste Blazy ile ermeni soykırımını inkar yasasını, Amerikalı meslektaşı Condolezza Rice ile de Irak ve terör konularını görüştü.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Lübnan’a yardım için düzenlenen konferansa katılmak üzere geldiği Paris’te, Fransız, Amerikan ve Alman meslektaşlarıyla ikili görüşmelerde de bulundu. Paris’ten ayrılmadan önce gazetecililerin sorularını yanıtlayan Bakan Gül, Fransız Dışişleri Bakanı Philippe Douste Blazy ile Fransa Parlamentosu’ndan 12 Ekim’de geçen ermeni soykırımını inkar yasasını görüştüklerini kaydetti.

Türkiye’nin Fransız Ulusal Meclisi’nden geçen yasanın kabulünden büyük kaygı duyduğunu anlatan Gül, Blazy’ye, Fransa’nın yanlış bir tavır içinde olduğunu, yasanın kabul edilmesinin kimsenin yararına olmadığını ilettiğini açıkladı. Gül, “Fransa ile ilişkilerimiz bu günkü halinden çok daha iyi bir seviyede olabilirdi. Ama bu tasarının Meclis’ten geçmesi, ilişkileri çok derinden etkiledi” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Gül Blazy’nin ardından AB Dönem Başkanı Almanya’nın Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile görüştü. Görüşmede Türkiye-AB ilişkileri ve bu çerçevede Kıbrıs konusunun gündeme geldiğini belirten Abdullah Gül, Steinmeier’e Türkiye’nin, Kıbrıs Türk kesimine uygulanan izolasyonların kaldırılması konusundaki görüşlerini aktardı. AB’nin Kıbrıs sorununa Rum Kesimi’nin etkisi altında yaklaştığına dikkat çeken Gül, Alman meslektaşından Kıbrıs konusunu “Adanın gerçekleri ve iki toplumun düşüncelerini de göz önüne alarak daha bağımsız biçimde gözden geçirmelerini” istedi.

Paris’te Amerikan Dışişleri Bakanı Condolezza Rice ile de ikili temasta bulunan Bakan Gül, görüşmede, Irak, Lübnan, terörle mücadele ve Ortadoğu’da güvenlik konularını ele aldıklarını dile getirdi. Şubat ayı başında resmi bir ziyarette bulunmak üzere Amerika’ya gidecek olan Gül, bu konulara orada daha detaylı yaklaşma şansını yakalayacaklarını söyledi.

Gazeteci Hrant Dink’in ölümünün ardından yeniden gündeme gelen TCK’nin 301’inci maddesinin kaldırılmasına ilişkin çağrıların hatırlatılması üzerine de Abdullah Gül, bu konuda bazı sıkıntıların yaşandığını, sivil toplum örgütleriyle görüşerek bunları aşmaya çalıştıklarını bildirdi. Gül, hükümet olarak 301’inci maddenin yeniden ele alınmasını istediklerini ancak bunun için muhalefetin de katkı sağlamasının önemli olduğunu söyledi.

Açıklamalarının ardından akşam saatlerinde Paris’ten ayrılan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Afganistan ve Kosova’da son durumu görüşmek üzere toplanacak NATO toplantısına katılmak üzere Brüksel’e geçti.

XS
SM
MD
LG