Erişilebilirlik

25 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Hrant Dink’in öldürülmesini ve ardından yaşananları değerlendiren Boston Globe, Türkiye’de milliyetçi bir paranoya olduğunu savunuyor. Gazeteye göre, Kemalizm’i kendine göre yorumlayan derin devlet, azınlıkları ve dindarlığı potansiyel bir düşman olarak görüyor.

"Türkiye’deki siyasi liderler, Avrupa Birliği’ne girebilmek için önce Ermenilerin toplu olarak öldürülmesi ve ordunun Kürtlere karşı yürüttüğü kirli savaş konularındaki mitleri ortadan kaldıracak yaygın bir ulusal eğitim kampanyası başlatmalıdır. Türklerin Avrupa’da yeni bir kimlik kazanmadan önce, Türklüğün ne anlama geldiğini yeniden tanımlaması gerekiyor."

New York Times Somali’nin yıllarca süren çatışmalardan sonra ilk kez hukukun egemen olduğu meşru bir yönetim oluşturma fırsatı yakaladığını yazıyor. Gazete, bu fırsatın değerlendirilebilmesi için Washington’un derhal Arap ve Afrika ülkeleriyle birlikte harekete geçmesi gerektiğini vurguluyor.

"Somali’deki Etiyopya birliklerinin yerine uluslararası bir barış gücü konuşlandırılmalıdır. Geçici hükümet de varlığını sürdürebilmek için ılımlı İslamcılarla bir uzlaşmaya varmalıdır. Geçici hükümetin kurulmasını sağlayan Birleşmiş Milletler, barış gücünün oluşturulması işini de üstlenmelidir. Arap Birliği ve Afrika Birliği bütün tarafları masaya oturmaya ikna etmelidir. Ancak ne yazık ki, bu örgütlerin hiç biri hızlı hareket etme kabiliyetine sahip değil. Bush yönetimi, derhal harekete geçilmesi için bu örgütlere baskı uygulamalıdır. Somali’de elde edilen bu barış fırsatı sonsuza kadar sürmeyecektir."

Christian Science Monitor Amerikan halkının en önemli sorununun artan sağlık harcamaları olduğunu kaydediyor ve bu sorunun çözülmesi için Kongre’nin Başkan Bush’la birlikte çalışması gerektiği görüşüne yer veriyor.

"Başkan Bush 15 bin dolara kadar sağlık sigortası alan ailelere vergi indirimi uygulanmasını öneriyor. Bunun üstündeki harcamaların ise vergilendirilmesini istiyor. Bu vergi teşviki sayesinde sağlık sigortası olmayan 47 milyon Amerikalıdan yaklaşık üç milyonunun sigorta yaptırabileceği sanılıyor. Bush’un bu önerisini her boyutuyla incelemeden kabul etmek doğru olmayabilir. Ama bu öneriyi reddetmek de sağlık konusunda bir ulusal uzlaşmaya varılmasını iki yıl ertelemekten başka bir anlama gelmez. Böyle bir gecikmenin kabul edilemez olduğunu görmek için bir seçime daha gitmek gerekmiyor."

Los Angeles Times Senato’nun kabul ettiği etik reformunu olumlu ancak yetersiz buluyor. Gazeteye göre reformun en önemli eksiği, yasaya uyulduğunu denetleyecek bir mekanizma oluşturulmaması.

"Her yasal düzenlemede olduğu gibi, etik reformuna da uyulmasını da sağlayacak unsur bir denetim mekanizması oluşturulmasıdır. Kendi imtiyazlarını korumak isteyen Senato, yasaya uyumu denetleyecek Kamusal Güven Bürosunun oluşturulmasını reddetti. Ancak hem Temsilciler Meclisi hem de Senato, etik kurallara uyumu denetleyecek ve bir ihlal olduğunda konuyu etik komitelerine bildirecek bir denetim mekanizması oluşturulmasını yeniden düşünmelidir."

XS
SM
MD
LG