Erişilebilirlik

Anket: Amerika'nın Politikaları Onaylanmıyor


BBC tarafından yapılan bir anket, çoğunluğun çeşitli uluslararası sorunlar konusunda Amerika’nın politikalarını onaylamadığını ortaya koydu. Dünyanın 25 ülkesinde BBC tarafından yürütülen bir araştırmada, her dört kişiden üçünün, Amerika’nın Irak konusundaki tutumunu onaylamadığı ortaya çıktı.

BBC Dünya Servisi tarafından toplam 26,381 kişi arasında yapılan bir ankete cevap verenlerin büyük çoğunluğu, beş diğer alanda daha Amerikan dış politikasını onaylamadıklarını belirttiler. Bu beş alanı, Guantanamo, İran’ın nükleer programı, İsrail-Hizbullah anlaşmazlığı, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve küresel ısınma sorunu oluşturdu.

Sonuçları, Başkan Bush’un bugün yapacağı “Birliğin durumu” konuşması öncesi yayınlanan anket Kasım ve Ocak ayları arasında yürütüldü.

Anket sonuçlarına göre, Amerika’nın dünyada pozitif bir etkisi olduğuna inananların sayısı önceki yıllara oranla 18 ülkede düşüş kaydetti. Bu oran, iki yıl önce yüzde 40 iken, önce yüzde 36’ya, ardından da yüzde 29’a kadar düştü.

Ülkelerinin rolünü olumlu olarak gören Amerikalıların sayısı ise yüzde 57’ye indi. Bu rakam iki yıl öncesine göre yüzde 14’lük bir düşüşe işaret ediyor.

Amerika’nın global rolünü en olumlu gören ülkeler ise Amerikalılardan sonra, Filipinler, Kenya ve Nijerya.

Ankete katılanların yüzde 73’ü Washington’un Irak politikasını, yüzde 65’i İsrail-Hizbullah çatışması konusundaki politikayı, yüzde 60’ı İran politikasını ve yüzde 56’sı küresel ısınma konusundaki yaklaşımını onaylamadıklarını açıkladılar.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 25 ülkede yürütülen araştırmayı BBC adına, Amerika’nın Maryland üniversitesi ile GlobeScan isimli bir kuruluş yaptı.

XS
SM
MD
LG