Erişilebilirlik

Sırbistan Seçiminin Galibi Radikal Parti


Sırbistan’da aşırı milliyetçi eğilimli Radikal Parti dünkü seçimlerde zafer kazandığını iddia ederken, hükümeti kuracak sandalye sayısına da ulaşamadığını belirtti.

İlk sonuçlara göre, Radikal Parti’nin, kullanılan oyların yüzde 28’iini almasına karşılık, Boris Tadic’in liderliğindeki batı yanlısı Demokratik Parti yüzde 23 ve Başbakan Vojislav Kostunica’nın muhafazakar eğilimli Halkın Koalisyonu Partisi de yüzde 17 oy aldı. Bu sonuçların kesinleşmesi durumunda, Sırbistan’da koalisyon hükümeti kurmak için görüşmeler başlayacak.

Arnavut asıllı nüfusa sahip Kosova’nın bağımsızlığına şiddetle karşı çıkan Radikal Parti, eski Devlet Paşkanı Slobodan Milosoviç’le birilikte Sırbistan’ı yönetti. Radikal Parti’nin liderliğini, savaş suçu işlediği iddiasıyla hapiste bulunan Vojislav Seselj yapıyordu. Bu parti ayrıca Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’nin iadesini istediği savaş suçu zanlılarını teslim etmeyi de reddediyor.

Batı dünyası, uluslararası mahkemenin aradığı zanlıların tesliminin, Sırbistan’ın NATO ve Avrupa Birliği üyeliği için şart olduğunu belirtiyor.
XS
SM
MD
LG