Erişilebilirlik

Berlin'de AB Çalışma Bakanları Toplantısı


AB Gayriresmi Çalışma ve Sosyal İşler Bakanları toplantısı geçen günlerde Berlin’de gerçekleşti. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu’da katıldı.

Başesgioğlu, AB gayri resmi çalışma ve sosyal işler bakanları toplantısı öncesinde Alman meslekdaşı Franz Müntefering’le “Ortak İrade Belgesi” anlaşmasının altına imza attı. İmzalanan belge özellikle Almanya’da yaşıyan üç milyona yakın Türk’ü yakından ilgilendiren mesleki eğitim ve uyum gibi noktaları içeriyor. Buna göre Almanya ve Türkiye bunda böyle çalışma hayatı ve sosyal güvenlik konularda sürekli bilgi alışverişinde bulunacak.

Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Murat Başesgioğlu, Avrupa Birliği gayriresmi çalışma ve sosyal işler bakanlar toplantısının ise, tüm Avrupa ülkelerinde sosyal sorunların çözümüne yönelik ortak bir konseptin oluşmasına önemli katkılar sağladığı görüşünde. ‘Düzgün, saygın ve kaliteli iş’ belgisi altında gerçekleşen ve üç süren toplantı da Türkiye’nin AB üyesi gibi yer aldığını ve AB’nin ileriye yönelik konseptine dahil edildiğini ifade etti.

Bu arada Başesgioğlu, Avrupa’daki Türkçe medyada günlerdir tartışmalara neden olan genel seçimlere yurtdışındaki Türklerin katılabilmesi yönündeki taleplere yönelik tavır koydu. Avrupa Türkleri Derneği başkanı Yaşar Bilgin, bundan kısa bir süre önce bu yönde bir kampanya başlatmış ve gerekirse oy kullanbilmek için İnsan Hakları Mahkemesine’ne başvuracaklarını açıklamıştı. Bu gelişmenin ışığı altında, Kasım ayı genel seçimlerinde, Türkiye dışında yaşıyan Türkler sandık başına gidebilecek mi sorusuna bakan net bir cevap verdi: 'Hayır!'

Böylece yurtdışındaki Türklerin Türkiye’de yapılacak bir genel seçime daha sadece seyirci kalacağı resmi bir ağızdan onaylanmış oldu.

XS
SM
MD
LG