Erişilebilirlik

Muhalif Senatörlerden Irak Atağı


Önde gelen üç Amerikalı senatör, Irak’a asker gönderilmesine karşı çıkan bir karar tasarısı üzerinde anlaştı.

Cumhuriyetçi Senatör Chuck Hagel ile Demokrat partili Joseph Biden ile Carl Levin hazırladıkları tasarıyı dün açıkladı. Başkan Bush’un da bağlı olduğu Cumhuriyetçi Partili senatör Chuck Hagel, bu tasarının partiler üstü bir çabanın ürünü olduğunu belirtti ve Amerika’nın Irak konusunda ilerleyebilmek için ulusal bir tartışma yapması gerektiğini belirtti.

Senatör Hagel Bush yönetiminin savaşı yönetme biçimine karşı çıkıyor.

Bu arada iki Senatör, Savunma Bakanı Robert Gates’den Afganistan savaşına daha çok önem vermesini ve Irak’taki Amerikan askeri sayısının sınırlandırılmasını istediler. Demokrat Senatör Hillary Clinton ile Evan Bayh, Taleban’ın önümüzdeki aylarda yeni bir saldırıya geçme ihtimaline işaret ederek, önlem alınmasını istedi. Senatör Clinton ve Bayh, Irak ve Afganistan’ı ziyaretten döndükten sonra yaptıkları açıklamada, Amerikan kuvvetlerinin önce Bağdat dışında konuşlandırılması, sonra da tüm ülkeden çekilmesinden yana olduklarını belirttiler.

Hillary Clinton, henüz başkan adayı olacağını açıklamadı ancak kamuoyu yoklamaları, kendisinin Demokrat Parti önseçimini önde bitirebileceğini gösteriyor.

Bu arada Başkan Bush, Irak planını desteklemeyen Cumhuriyetçi Kongre üyeleriyle görüşüyor.

Beyaz Saray sözcüsü, Kongre üyelerinin Irak’a yeni asker gönderilmesine en azından kuşkuyla baktıklarını söyledi.
XS
SM
MD
LG