Erişilebilirlik

Avrupa'dan PKK'ya İtiraz Hakkı


Avrupa Adalet Divanı (AAD), PKK’nın Avrupa Birliği tarafından oluşturulan terör listesinden çıkarılmak için talepte bulunma hakkına sahip olduğuna karar verdi. Örgütün önde gelen eski isimlerinden olan Osman Öcalan’ın “PKK’nın şefi” sıfatıyla yaptığı başvuru daha önce reddedilmişti. 2005’te alınan bu karara gerekçe olarak ise PKK’nın artık var olmadığı, var olmayan bir örgütün de temsil edilme hakkı olamayacağı gösterilmişti. Bu kararı geçersiz kılma amacıyla yapılan temyiz başvurusu ise Avrupa Adalet Divanı tarafından yerinde bulundu.

Avrupa Adalet Divanı tarafından alınan kararın temelinde PKK’nın itiraz hakkının tanınması yatıyor. Karar, PKK’nın, Avrupa Birliği’nin terör listesinden çıkarılması yönünde yapılan bir başvuruya olumlu yanıt verileceği anlamını ise taşımıyor. Daha önce de İran’daki Halkın Mücahitleri Örgütü için benzer nitelikte bir karar alındı. Ancak Avrupa Adalet Divanı’nın bu kararı, ilgili örgütün terör listesinden çıkarılması sonucunu doğurmadı.

Gizli niteliğe sahip toplantılarda belirlenen Avrupa Birliği terör listesinin değiştirilebilmesi için Birlik üyesi 27 ülkenin de onayı gerekiyor. Avrupa Adalet Divanı kararlarının örgüt ya da bireyleri listeye eklerken takınılacak tavırda etkili olabileceği ve Brüksel’i listeye alınma kararına “gerekçe” gösterme yoluna itebileceği belirtiliyor.

Avrupa Adalet Divanı kanadında bu gelişme yaşanırken Avrupa Birliği de terör listesine Türkiye aleyhine faaliyet gösteren bir örgütü daha ekledi. PKK ve türevlerinden sonra, adını ilk kez 2004’te düzenlediği eylemlerle duyuran “Kürdistan Özgürlük Şahinleri” olarak anılan TAK da terör listesine aldı.

Terörizmle mücadele kapsamında 2001’den bu yana terörist birey ve grupları bir listede toplayan Avrupa Birliği’nin TAK’ı listeye alması Ankara ile Brüksel arasında yürütülen uzun ve yoğun temaslar sonucunda gerçekleşti. Türkiye’nin aktardığı veriler ışığında yapılan değerlendirmeler sonucunda, 28 Aralık 2006 tarihinden geçerli olmak üzere TAK’ın da Avrupa Birliği’nin “kara listesine” alınması kararlaştırıldı.

Türkiye’de faaliyet gösteren örgütleri listesine alma konusunda genelde ayak sürüyen bir yaklaşım sergileyen ve ilk adımın ABD ya da ilgili uluslararası örgütlerden gelmesini bekleyen Avrupa Birliği, bu kez farklı bir yaklaşım sergiledi. AB’nin listeye aldığı TAK, henüz ABD’nin terör örgütleri listesinde yer almıyor. Avrupa Birliği’nin 54 birey ve 50 gruptan oluşan terör listesinde yer alan Türkiye aleyhtarı diğer gruplar PKK, İBDA-C ve DHKP-C’den oluşuyor.

XS
SM
MD
LG